{ "title": "İrmikli Gül Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/irmikli-gul-tatlisi.gif", "date": "22.01.2024 01:23:06", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
İrmik Gül Tatlısı, şık görüntüsü ve inanılmaz lezzeti ile pek çok kişiyi kendine hayran bırakacak bir tatlı tarifidir. Özellikle iki renkli yapıldığı zaman daha bir güzel olan bu tatlıyı arzu ederseniz tek renk de yapabilirsiniz. Tatlı şerbetli olduğu için biraz kalorili olabilir. Ancak davet sofraları veya özel davetliler için mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. İrmikli gül tatlısı nasıl yapılır? Hazırlanışı Nasıldır? Gelin hep beraber bir göz atalım.

İrmikli Gül Tatlısı Malzemeleri

Hamuru için
İrmikli Gül Tatlısı Şerbeti için
İrmikli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlının hazırlık aşamasına öncelikle şerbet ile başlayalım. Bunun için ilk olarak küçük bir tencere alalım ve içerisine toz şeker ile su ilavesi yapıp ocağın küçük gözlü yerine yerleştirelim. Şerbet kısık ateşte pişerken biz de hamurun oluşturmaya geçelim. Hamuru hazırlamak için fazla derin olmayan bir karıştırma kabı alalım ve içerisine margarini ilave edelim. Bu aşamada margarinin ne sert ne de ısıtılmış olmaması gerekiyor. Oda ısısında bekletilmiş olması yeterli olacaktır.

Margarinin üzerine 1 yemek kaşığı yoğurt, vanilya, irmik, kabartma tozu, un ve ay çiçek yağı ilavesi yapıp parmak uçlarımızı ile kaynaştıralım. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde bir dakika daha yoğurup yoğurma işlemini bırakalım. İstenilen kıvama gelen hamurun yarısından biraz daha azını ayıralım ve içerisine az miktar kırmızı renkli gıda boyası karıştırıp yoğuralım. Kırmızı renkli olan hamuru tezgâhın üzerine alalım ve merdane ile dikkatli bir şekilde açalım. Açtığımız hamurun kalındığı 1 cm kalınlığından ne ince ne de kalın olmaması gerekiyor. Tam anlamıyla 1 cm olan hamurun üzerine geniş ağızlı bir çay bardağı ile bastırıp yuvarlak şekiller çıkartalım.

Diğer kalan beyaz hamuru iki eşit bezeye ayıralım ve bezelerden bir tanesini alıp merdane ile açalım. Kalan diğer bezeyi de açalım ve renkli hamurda kullandığımız çay bardağı ile bu hamurlara da şekil verelim. Elde ettiğimiz yuvarlak hamur şekillerinden beyaz olanını tezgâhın üzerine alalım. Beyaz hamurun kenar kısmına kırmızı ve kırmızının kenarına da beyaz hamurdan yerleştirip rulo şeklinde saralım. Orta kısımda renkli hamur kalacak şekilde rulolar yapalım ve bu ruloları da ortadan ikiye bir bıçak vasıtasıyla keselim.

Kestiğimiz kısımlar altta kalacak şekilde yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine irmikli gül tatlılarını dizelim. Ayrıca diğer tarafta kaynamakta olan şerbetin içerisine limon suyu damlatalım ve ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakalım.

Fırın tepsisine dizdiğimiz tatlıları fırının içerisine yollayalım ve üzerleri hafif kızarana dek 170 derecelik fırında pişirelim. Yeteri kızarıklığa gelen tatlıları fırından alalım ve tezgâhın üzerinde 15 dakika kadar ılıması için bekletelim. Tatlı ılıdıktan sonra soğuk olan şerbeti üzerine dökelim ve tatlıların üzerine bir tepsi kapatıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Şerbetini çekmiş olan irmikli gül tatlımızı servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }