{ "title": "İrmikle Yapılan Tatlılar", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/Irmikle-Yapilan-Tatlilar-19.jpg", "date": "19.01.2024 23:08:58", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "İrmikle yapılan tatlılar: İrmik genel olarak tatlılarda kullanılır. Durum buğdayından üretilir ve sağlığa çok yararı vardır. İçinde bulunan besin değeri sayesinde tok tutar ve enerji verir. İçerisinde bulunan yüksek protein değerinden dolayı insülin direnci sorunu olan hastaların belli miktarda irmik tüketmesi uygun olur. Çünkü irmik, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Karbonhidrat bulunur ve büyüme çağındaki çocukların irmik tüketmesi uygun olur, enerji verir. Diyet uygulayan kişilere tokluk hissi verir. Kemik ve diş sağlığında etkilidir. Ph dengesini sağlar. B ve E vitaminleri yönünden zengindir. Kas sisteminin gelişmesinde de önemli bir yere sahiptir. İrmiğin herhangi bir zararı yoktur fakat tüketimi çok abartılmamalıdır.

Çikolatalı vişneli irmik tatlısı tarifi malzemeleri
Vişne sos için
Çikolatalı vişneli irmik tatlısı nasıl yapılır?

Bir tencereye süt, şeker ve irmik koyulur ve pişirilir. Kıvama geldiğinde, katılaştığında tereyağı, vanilya ve parçalanmış çikolatalar eklenir. Eriyene kadar karıştırılır. Tart kalıbı yağlanır ve hazırlanan irmik dökülür. Dolapta 3 saat bekletilir. Vişne sos için, Konserve vişne ve 1 su bardağı su bir tencereye koyulur. 5 yemek kaşığı şeker ve nişasta eklenir ve karıştırılır. Arzuya göre renk elde etmek için kırmızı gıda boyası da eklenebilir. Katılaştığında vişneler ezilmemeli ve ılımaya bırakılmalıdır. Soğuyan irmik servis tabağına ters çevrilir ve üzerine vişneli sos ilave edilerek süslenir ve servise hazırlanmış olur.

Dondurmalı irmik helvası tarifi malzemeleri
Dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır?

Tereyağı bir tencerede eritilir ve irmik eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir kapta su, şeker ve süt iyice karıştırılıp kavrulan iröiğe dökülür. Kısık ateşte 10 dakika irmik pişirilir. Helva ılıdıktan sonra bir kâseye yerleştirip ortasına dondurma konulur üzerine tekrar helva koyulur. Servis tabağına ters çevrilir. Antep fıstığı ile süslenir ve hemen servis edilir.

İrmikli şekerpare tarifi malzemeleri
Şerbet için
İrmikli şekerpare nasıl yapılır?

İlk olarak şerbet için şekeri, suyu ve limon suyunu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, kıvam aldıktan sonra kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Yağ ve pudra şekeri krema haline gelene kadar yoğuruyoruz. Yumurta, Hindistan cevizi ve irmiği de ekleyip yoğuruyoruz. Yavaş yavaş un eklenir, unun içerisine kabartma tozu ve vanilya da eklenir. Elde edilen hamur asla sert olmamalı en önemli noktası budur. Yağlanmış tepsiye yuvarlak hamur yapıp dizilir ve üzerine fındık bastırılır. Hazırlanmış hamurlar fırına verilir fırından çıktıktan sonra soğuyan şerbet dökülür ve şekerparelerin şerbeti çekmesi beklenir. Şekeri çektikten sonra servis edilir.
" } ] }