{ "title": "İncir Tatlısı Muhallebili", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/Incir-Tatlisi-Muhallebili-66.jpg", "date": "21.01.2024 14:48:29", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İncir tatlısı muhallebili, incir ağaçta yetişen ve içi çekirdekli bir meyvedir. Bir meyvedir. Ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya'dır. Besin değeri oldukça yüksektir. A, B, C, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. İncirin insan vücudu için birçok faydası bulunur. Yüksek miktarda besin lifi içermesi nedeniyle kabızlık sorunu giderir. Kalp ve damar rahatsızlıklarını engelleyici etkiye sahiptir. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. İçerisindeki demir sayesinde kansızlık sorununun giderilmesine yardımcı olur. Bu faydalarının yanı sıra tadı da oldukça güzel olan bir meyvedir. İncir farklı şekillerde tüketilebilir. Tatlı bir meyve olduğu için reçel yapımında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca tüm keklerde, pastalarda ve tarifimizde olduğu gibi muhallebili tatlılarda kullanılabilir. Muhallebili incir tatlısını hazırlaması zahmetli gibi görünse de tadı oldukça yerindedir. Akşam yemeklerinden sonra çayın ya da kahvenin yanında sunumu yapılabilir.

İncir tatlısı muhallebili için malzemeler

Keki için
Muhallebisi için
Keki ıslatmak için
Süslemek için
İncir tatlısı muhallebili nasıl yapılır?

İncir tatlısı muhallebili tarifinde kuru incir kullanılacağı öncelikli olarak incir hazırlığı yapılır. İncirlerin yumuşatılması için ılık su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekletilmesi gerekir. İncirler suda beklerken diğer bir yandan kek hamuru hazırlanır. Bunun için derin bir kâsede yumurtalar toz şeker ile şeker eriyene kadar mikser yardımıyla iyice çırpılır. Daha sonra sıvı yağ ve süt ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılınca içerisine vanilya, kabartma tozu, un ve tarçın ilave edilir. Kek yapımının en önemli püf noktası tüm malzemelerin mikser ile iyice karıştırılmasıdır. Yumuşayan incirler küçük küpler halinde doğranır. Cevizlerle birlikte karışıma ilave edilerek kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Tatlı için kullanılacak olan borcamın tabanı sıvı yağ ile iyice yağlanır ve kek hamuru borcama boca edilir. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirilir.

Kek pişerken muhallebi hazırlığına geçilir. Derin bir tencerenin içerisine tereyağı konur. Tereyağı ile un kısık ateşte kavrulmaya başlanır. Unun kokusu çıkana kadar kavurma işlemine mutlaka devam edilmelidir. Un kavrulduktan sonra üzerine 4 su bardağı süt ilave edilerek tel çırpıcı ile iyice karıştırılır. Muhallebi kıvam bulduktan sonra içerisine toz şeker ilave edilir. Şekerler iyice eridikten sonra nişasta ve vanilya ilave edilir. Muhallebi kaynama noktasına gelince üzeri göz göz olacaktır. Bu esnada muhallebi ocaktan alınır. Muhallebide topaklanmalar varsa mikser kullanılarak muhallebinin kıvamı mutlaka düzeltilmelidir. Muhallebi macun gibi bir kıvam halini alana kadar mikser ile çırpılır. Diğer bir yandan 1 paket krem şanti bir bardak süt ile çırpılmaya başlanır. Krem şanti hazırlandıktan sonra ılınan muhallebi içerisine eklenerek kaşık yardımıyla muhallebi havalandırılarak karıştırılır. Pişen kek fırından çıkarılır ve bir kenarda soğuması için beklenir. Soğuduktan sonra istenilen şekillerde dilimlenir. Küçük bir kapta kek ıslatmak için gerekli olan malzemeler iyice karıştırılır. Kaşık ya kepçe yardımıyla kekin her tarafına dökülür. Kekin her tarafının eşit miktarda ıslanması önemli bir noktadır. Daha sonra kekin üzerine muhallebisi boca edilir. Muhallebinin üzeri ıspatula yardımıyla düzeltilir. Borcamın üzeri streçlenerek soğuması için 3-4 saat buzdolabına kaldırılır. Buzdolabından çıkarılan incir tatlısı muhallebili servis tabağına alınır. Üzerine ufalanmış ceviz serpilerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }