{ "title": "Hurma Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/hurma-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 16:36:28", "author": "abdurrazak tekin", "article": [ { "article": "Hurma tatlısı, Sivas ilimizin hemen hemen her yöresinde yapıldığı için neredeyse mutfak kültürü anlamında neredeyse hurma tatlısı denilince hemen Sivas yöresi akla gelir. Hurma tatlısı, her ne kadar çeşitli yörelerde kalburabastı tatlısı diye de adlandırılırsa ve kalburla yapılmakla birlikte esas olarak şeklen o kadar çok hurmaya benzer ki kanaatimizde o sebepten dolayı adını hurma tatlısı olarak biliriz.

Hurma Tatlısı Malzemeleri
Şerbet için
Hurma tatlısının yapımına başlamadan önce şerbet malzemelerini ocakta kaynamaya bırakmamız gerekir.

Hurma Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce margarin ve tereyağı derin sayılabilecek bir sahana alınıp iyice kaynatılır. Bu arada margarinin suyunu iyice çekmesi önemlidir. Karıştırarak bu kaynatma işlemi 12-15 dakika kadar yapılır. Sonra ocaktan alınıp 1 fincan su dökülerek azıcık ılıması sağlanır. Sonra da yoğurma kabına alınıp biraz daha soğuması sağlanır.

Üzerine kabartma tozu serpilip birkaç damla limon suyu sıkılır. Sonra bira karıştırılıp yumurtalar kırılıp üstüne dökülür. Daha sonra da yavaş yavaş un da katılarak yoğurulmaya başlanır. Un azar azar ilave edilmeye devam edilir. En sonra ele yapışmayacak şekilde bir hamur meydana getirilir.

Hamur hazırlandıktan sonra hamura hurma şekli verilir ve parmaklarla tutulup bir kalbur teline bastırma işlemi yapılır. Tatlının tersi iyice bastırılır, çevrilir ve fırın tepsisine dizme işlemi yapılır. Fırının ısı derecesi 190 dereceye ayarlanır ve bu derecede pembeleşinceye kadar pişirilmeye başlanır. Fırından çıkarılmasını müteakiben, sıcak hurma tatlısına soğuk şerbetin bir kısmı, bir kepçe yardımı ile dökülmeye başlanır. Yaklaşık on dakika sonra kalan şerbeti de tatlının üzerine döküp, hurma tatlısının şerbeti iyice çekmesi sağlanır. Bu işlemden sonra tatlı, bir gün bekletilebilir.

Tatlının üzeri iç malzemesi olmadığı için Hindistan cevizi ya da toz fıstık ile süslenebilir.

Zarif bir sunum ve lezzetli bir tatlı için şimdiden afiyet olsun.
" } ] }