Havuç tatlısı, havuç kendisi bir sebze olmasına rağmen tatlıların ve keklerin içine çok yakışır. Bu sanırız içindeki şeker oranının fazla olmasından kaynaklanmakta. Şimdiye kadar havuçla tatlı yapmadıysanız ya da havuçla hazırlanmış bir tatlı yemediyseniz tarifimizi denemenizi tavsiye ederiz. Arada yiyeceklerde bile farklılık yaratmak insana iyi geliyor. Havuçla hazırladığımız bu tatlı tarifinde krem şanti kullanmadık. Tatlının kremasını kendimiz hazırlayacağız. Böylece daha hafif bir lezzet elde edeceğiz. Dilerseniz havuç tatlısını birlikte sevdiklerimiz için hazırlamaya başlayalım.
Havuç tatlısı için gerekli malzemeler
3 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı toz şeker
1 adet orta boy elma
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Tatlının tabanı için
1 paket tuzsuz etimek
Krema malzemeleri
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
4,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
Şerbet malzemeleri
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Havuç tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle etimeklerin hepsini alacak dikdörtgen bir borcam hazırlayalım. İçine etimekleri düzgün şekilde sıralayalım. Bir kabın içine havuçları ve elmayı rendeleyin. Bu malzemeyi toz şeker ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ederek, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Daha sonra ocaktan alarak, içine ceviz içini ve tarçını ilave ederek karıştırın. Bu arada tatlının şerbetini hazırlayabiliriz. Tencereye 1 bardak toz şekeri koyarak, kısık ateşte eritelim. Daha sonra içine kalan 1 bardak toz şekeri ve suyu ilave edelim. Kaşık tencerenin içinde kalarak, şerbeti kaynatmaya devam edelim. Ocaktan indirmeden az bir süre önce limon suyunu ilave ederek, 5-10 dakika kadar kaynatalım. Kıvamı cıvık bir şerbet olmalıdır. Bunu havuçlu malzemeyi etimeklerin üzerine döşeyerek, tepsinin üzerine gezdirebilirsiniz. İsterseniz havuçlu malzemeyi koymadan etimeklerin üzerine gezdirebilirsiniz. Havuçlu malzemeye dökerseniz, tarçın etimeklere daha iyi lezzet verecektir.
Tatlının krema malzemelerini bir tencerenin içinde karıştırın. Bunu ağır ateşin üzerinde krema kıvamına gelinceye kadar pişirin. Bunu borcamdaki havuçlu malzemenin üzerine düzgün bir şekilde dökün. Üzerini Hindistan ceviziyle süsleyerek, soğuması için buzdolabına koyun. Burada havuç tatlısının 2-3 saat dinlenmesi gerekiyor. Daha sonra tatlınızı dilimleyerek, sevdikleriniz için güzel bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz.