{ "title": "Haşhaşlı Tatlı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/hashasli-tatli.gif", "date": "23.01.2024 04:39:01", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Haşhaş Tatlısı, Çıtır çıtır oluşu ve kekinin ağızda dağılışı ile pek çok kişinin hoşuna gidecek bir tarif. Özellikle haşhaşların tatlıya verdiği lezzet ve görsellik hem mideye hitap edecek nitelikte hem de gözlere. Aynı zamanda haşhaşlı tarifini özel konuklarınıza, sevdiklerinize ve kabul günlerinizde bulunan arkadaşlarınıza hazırlayıp sunum yapabilirsiniz.

Haşhaş Tatlısı Malzemeleri
Haşhaş Tatlısı Muhallebisi için
Haşhaş Tatlısı Şerbeti için
Haşhaş Tatlısı Nasıl Yapılır?

Haşhaş tatlısının hazırlığına ilk önce muhallebi ile başlayalım ve bunun için orta boy büyüklükte bir teflon tencere alalım. Tencerenin içerisine ilk önce sütü ve ardından krem şanti hariç diğer muhallebi malzemelerinin hepsini ilave edelim. Bütün bu malzemeleri tel çırpıcıyla güzel bir şekilde çırpalım. Eğer haşhaş tatlısında muhallebinin yumurta kokmasından korkuyorsanız, yumurtayı ayrı bir kabın içerisinde köpük kıvamına gelen dek çırpıp ardından da muhallebi malzemelerinin içerisine katabilirsiniz. Muhallebi malzemelerinin bulunduğu pişirme kabını ocağın üzerine alalım ve en düşük ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirelim. İstenilen kıvama gelen muhallebiyi soğuması için ateşin üzerinden alalım ve soğuk bir mekâna kaldıralım. Muhallebi tam olarak soğuduktan sonra içerisine bir paket hazır krem şantiyi boşa edelim ve mikserin hızlı devirde güzelce çırpalım. Hazır hale gelmiş olan muhallebiyi buzdolabına kaldırıp dinlenmesi için birkaç dakika bekletelim. Haşhaş tatlısını hazırlamak için ilk önce yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabının içerisine alıp homojen bir kıvama gelene dek mikserle çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine diğer sıvı olan tüm malzemeleri ilave edelim ve karıştıralım. Bütün sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra diğer bekleyen unlu malzemeleri harcın içerisine boşaltalım ve mikserin orta hızında kek hamuru kıvamına gelen karıştırma işlemini sürdürelim. Kek hamuru kıvamına gelen tatlıyı yağlanmış bir dikdörtgen veya kare bir borcamın içerisine döküp tepsiyi hafif şekilde ileri geri sallayalım.

Haşhaşlı kek hamurunu tepsinin her tarafına eşit şekilde dağıttıktan sonra kek hamurunu fırının içerisine yollayalım. Fırının ayarını 180 dereceye getirelim ve hamurun her tarafı nar gibi kızarana dek pişirelim. Haşhaş tatlısını fırında pişerken bizde bu arada şerbeti hazırlamaya geçebiliriz. Şerbet için ne küçük ne de büyük orta kıvamda bir tencere alalım ve içerisine suyla beraber toz şekeri ilave edip ocağın küçük gözlü yerine tencereyi yerleştirelim. Şerbeti güzel bir şekilde pişirelim ve bir taşım kaynadıktan sonra içerisine çeyrek limon suyu ilave edip bir taşım daha kaynatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra şerbeti ocağın üzerinden alıp serin bir ortama soğumasını için kaldıralım.

Bu arada fırında pişen haşhaşlı tatlıyı kontrol edelim ve istenilen kıvamda pişmiş ise fırından alalım. Fırından çıkarttığımız haşhaşlı tatlıyı yaklaşık 5-6 dakika kadar tezgâhın üzerinde bekletelim. Sürenin ardından beklemiş olan tatlının üzerine önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbeti bir kepçe vasıtasıyla her tarafı ıslanacak şekilde eşit miktarda dökelim. Şerbeti üzerine dökülen haşhaşlı tatlının üzerine bir tepsi kapatalım bir müddet bekletelim. Tatlı şerbetini çekip soğuduktan sonra üzerine daha önceden hazırladığımız ve soğuttuğumuz muhallebiyi boca edelim. Bir spatula yardımıyla tatlının üzerine muhallebiyi yayalım. Hazırlanmış olan haşhaş tatlısını Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı ile güzel bir görsellik katacak şekilde süsleyelim. Süsleme işlemi bitmiş olan haşhaş tatlısını dilimleyelim ve servis tabaklarına dikkatli bir şekilde alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Dip not; Yukarı da haşhaşlı tatlı için verilen malzelemeler dikdörtgen bir borcam içindir. Ancak eğer kekinin daha kabarık olmasını istiyor iseniz kare bir borcamın da tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda haşhaşlı tatlıya şerbetini döktükten sonra muhallebi yapmadan da servis yapabilirsiniz. Haşhaşlı tatlı için muhallebi olmazsa olmazlardan değildir. Muhallebi yerine sade krem şanti veya çikolata sosu da hazırlayıp dökebilirsiniz. Lakin muhallebi ile yapıldığı zaman bir ayrı güzel oluyor.!
" } ] }