Haşhaşlı revani tatlısı, yapımında püf noktalarına uyduğunuz takdirde harika lezzetli ve tam kıvamında bir tatlı yapmış olursunuz. Bu tatlının revaninin içine irmik katılan bir tatlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu tatlının keki aynı normal kek gibi pişiriliyor. Bu yüzden normal kek yapmayı biliyorsanız revani yapmaktan korkmayın. Kek yapıyor gibi hamurumuzu hazırlayıp pişiriyor sonra da haşhaşlı revani tatlısının şerbetini üzerine döküyoruz. Yani tek fark şerbetin dökülmesidir.
Haşhaşlı Revani Tatlısı Yapmanın Püf Noktası
Kullanacağınız malzemeler taze ve oda sıcaklığında olmalı.
Yumurta ve şekeri karıştırırken iyi karıştırmalısınız.
Önce sıvı malzemeler ardından da kuru malzemeler katılmalı.
Kekin sıcak ve şerbetin soğuk olması gerekir.
Fırından çıkan revani kekini hemen dilimlemeyin. Biraz kendini toplaması ve sıcaklığını atması için biraz beklettikten sonra Soğuk şerbeti üzerinde tamamen döktükten sonra dilimleyin.
Haşhaşlı Revani Tatlısının Malzemeleri
3 adet büyük boy yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı toz şeker
Bir su bardağı un
Yarım su bardağı sıvıyağ
Bir çay bardağı mavi haşhaş
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağından az süt
Şerbeti için
İki su bardağı su
İki su bardağı toz şeker
5 damla limon
Üzeri için
Bir paket krem şanti
İki çay bardağı süt
İsteğe göre kiraz şekerlemesi veya file badem
Haşhaşlı Revani Tatlısı Nasıl Yapılır?
İlk olarak haşhaşlı revani tatlısının şerbetini hazırlamak için şeker ve suyu bir tencereye koyarak kaynatalım. Şekerli su kaynadıktan sonra altını kısalım ve kaynamasını bekleyip limon suyunu ilave ettikten sonra altını kapatıp ocaktan alalım ve soğuması için serin bir yerde bekletelim.
Hamur için ilk olarak yumurta ve toz şekeri mikserle önce yüksek devirde bir miktar çırptıktan sonra devrini düşürüp bir süre daha çırparak yumurtanın iyice beyazlaştığını görene kadar devam edelim. Ardından süt, tereyağı ve irmiği karıştırarak bir süre daha karıştıralım. En son olarak da haşhaş, kabartma tozunu ve unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Revani hamurumuz hazır olduktan sonra kare şeklindeki borcama koyalım.
Fırına haşhaşlı revani tatlısının kekini koymadan önce fırının derecesini 180'e getirerek ısısının hazır olmasını bekleyelim. Sonra borcamı fırına verebilirsiniz. Ortalama revani tatlısını 20-25 dakika kadar pişin. Fakat bu süre içerisinde fırının kapağını asla açmayın. Erken açtığınız taktirde kabarmış olan kekiniz birden sönecektir. Bu nedenle ilk 20 dakika fırının kapağının açılmaması oldukça önemlidir. Pişen haşhaşlı revani tatlısını fırından çıkarın ve birkaç dakika bekledikten sonra dilimlemeye başlayabilirsiniz. Ardından tamamen soğuyan şerbeti revani tatlınızın üzerine gezdirin. Revani tatlınız soğuduktan sonra kremşantiyi süt ile çırpın ve krema sıkma torbası ile revaninizin üzerini süsleyin ve servis yapın.