{ "title": "Hanım Göbeği Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/hanim-gobegi-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 14:56:17", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Hanım göbeği tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze gelen lezzetli bir tatlı çeşididir. İsminin kadınları rahatsız eden bir isim olduğu düşünülerek zaman zaman değiştirilmeye çalışılsa da halk arasında bu isimden vazgeçilmemiştir. Bu tatlının Osmanlı mutfağındaki yapılışı biraz daha farklıymış. İrmiği kavurduktan sonra küllü su ve yumurta ile yoğurarak şekillendirirler ve piştikten sonra şerbete atarlarmış. Her yemeğin püf noktası olduğu gibi kadın göbeği tatlısının da püf noktası vardır. Bu tatlıyı yaparken yumurtayı hamur soğuduktan sonra kırın. Böyle yapmazsanız yerken yumurta kokusunu hissedersiniz. Hamuru da fazla bekletmemeye özen gösterin. Hamurunuz fazla kabarmayacağı için şekil vereceğiniz zaman fazla açmayınız. Yağınız çok kızgın olmalı ve hamurlar kızardıktan sonra bekletmeden şerbete atın.

Hanım Göbeği Tatlısının Malzemeleri
Kızartmak için
Şerbet için
Üzerini süslemek için
Hanım Göbeği Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbeti hazırlayalım. Bir tencereni içerisine su ve şekeri koyarak ocağın altını açalım. Şerbetimiz birkaç defa taştıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve birkaç dakika sonra ocaktan alalım. Şerbet hazır hale geldikten sonra soğuk bir yerde soğuması için bekletelim.

Hamur için bir tencereye üç su bardağı su koyalım. Üzerine bir miktar tuz ve yağ ekledikten sonra ocağın üzerine alalım ve kaynatalım. Su kaynamaya başlayınca unu yavaş yavaş ekleyerek karıştıralım. Karıştırma işlemini hızlı yapmamız gerekiyor. Yavaş yaparsak un topaklanabilir. Un tamamen suyu çektikten sonra ocaktan alalım ve soğuması için daha geniş bir kaba boşaltarak karıştırmaya devam edelim.

Hamur soğumaya başlarken kızartma tavamızı çıkaralım ve üzerine yağı dökerek altını açalım. Hamur soğuduktan sonra dört tane yumurta kıralım ve iyice yoğurarak yedirelim. Hazır olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım ve tam orta noktasına hafifçe bastırarak gamze koyalım. Bu şekilde hazırlanan hamurları kızartma tavasına atarak kızartalım. Kızaran hamurları soğuk şerbet içerisine bırakarak beş dakika bekletelim ve çıkarıp servis tabağına koyalım.
" } ] }