{ "title": "Gül Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/gul-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 21:39:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Gül tatlısı, bu tatlıyı bayramlarda yaptığınızda oldukça hora geçen ve beğenilen farklı bir tatlı olacaktır. Bu tatlının hazırlanışında katlama şekli ve hamuru farklı olduğundan, yerken daha gevrek ve lezzetli olduğunu fark edebilirsiniz. İsterseniz aynı hamurdan şekerpare ve kalbura bastı bile hazırlayabilirsiniz. Bu tatlılar içinde uygun bir hamurdur. Hamurun içinde toz şeker kullanılmamaktadır. Buna dikkat edin. Ayrıca tatlıyı şerbetledikten sonra ya da şerbetlemeden saklama kabının içine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sizin için büyük kolaylık olacaktır. Acil durumlarda tatlınızı hemen servise hazır hale getirebilirsiniz. Dilerseniz gül tatlısını hep birlikte hazırlamaya başlayalım.

Gül tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Gül tatlısı nasıl yapılır?

Tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce şerbetini pişirerek soğumasını sağlayalım. Bu yüzden bir tencerenin içine malzemeleri koyarak, ocakta kaynatalım. Bunu kaynadıktan sonra yaklaşık 25 dakika daha kısık ateşte tutun. Daha sonra soğuması için kenara kaldırın.

Şimdi yoğurma kabının içine oda sıcaklığında olan tereyağını ya da margarini, zeytinyağını koyarak, mikser yardımıyla çırpın. İçine sütü ilave ederek çırpmaya devam edin. Sonra irmik, kabartma tozu, tuz, vanilya ve en son olarak unu ilave ederek elinizle yoğurmaya başlayın. Unu yavaş ilave ederseniz, kulak memesi yumuşaklığında olan hamuru daha kolay elde edebilirsiniz. Hamurdan kopardığınız yaklaşık 2 tane ceviz büyüklüğündeki parçayı, bir poşetin arasına yerleştirin. Böyle yaparsanız hamurun kenarları kırılmadığından, daha kolay şekil alacaktır. Bunu fincan tabağı büyüklüğünde merdaneyle açın. Kalıpla ya da tabağıyla hamurun üzerinden yuvarlak bir şekil hazırlayın. İsterseniz kenarı bıçakla kesebilirsiniz. Hamurun orta kısmına dokunmadan, kenarlarına 4 tane kesik atın.

Hamurun ortasına ceviz ya da fındık yerleştirin. Poşet sayesinde hamurun önce bir kenarını cevizin üzerine kapatın. Yalnız ceviz görünecek şekilde kapatmalısınız. Şimdi sırayla kalan kenarları sanki gül şekli gibi birbirinin üzerine kapatın. Hamurun kenarlarını hafif bastırın. Çünkü kabardığında, hamurun şekli bozulmasın. Bu arada fırın tepsisini hafifçe yağlayın ya da içine yağlı kâğıt serin. Hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı sıralayın. Bu arada fırınınızı 190 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Hamurların hepsi bitince, tepsiyi fırına koyun. Lezzetli bir gül tatlısı yemek istiyorsanız, hamurların iyi kızarmasına dikkat ediniz. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine, soğuk şerbeti dökün. Yaklaşık olarak 4-5 saat dinlendirdiğiniz gül tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Gevrek tadıyla herkesin beğenisini kazanacağı tatlınızı sevdikleriniz beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }