{ "title": "Gramofon Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/gramofon-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 00:52:50", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Gramofon tatlısı, çok kısa bir sürede ve az zahmetle hazırlayabileceğiniz bir yiyenin bir daha isteyeceği muhteşem lezzette bir tatlı tarifidir. Alışıla gelmiş şerbetli tatlılardan farklı olarak üzerine sonradan ilave edilen sos değişik ve hoş bir tat almasını sağlamıştır. En özel konuklarınıza dahi hiç çekinmeden ikram edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Gramofon tatlısı malzemeler
Sosu için malzemeler
Şerbeti için malzemeler
Gramofon Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızı yapmaya ilk olarak şerbetini hazırlayarak başlayalım. Geniş bir tencerede su ve şekeri eritip, ocağa alarak kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıyoruz. Ardından birkaç damla limon suyu ilave ettikten sonra ocağın altını kapatarak, şerbeti soğumak üzere bir kenara kaldırıyoruz.

Öncelikle ince kıyılmış fındığı ve Hindistan cevizini bir kabın içinde karıştırıyoruz. Baklavalık yufkadan bir tane alarak tezgâhın üzerine yayıyoruz. Yufkanın içine her tarafına gelecek şekilde, fındıklı Hindistan cevizi karışımını döküyoruz. Daha sonra yufkayı uç kısmından iki elimizle tutarak, fazla sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Fırın tepsisinin dibini yağladıktan sonra, sardığımız yufkayı tepsinin kenarına uzun bir şekilde koyuyoruz ve diğer yufkalara da tepsiyi doldurana dek aynı işlemi uyguluyoruz. Biraz sıkıştırmanız da hiçbir sakınca yoktur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Diğer taraftan bir karıştırma kabının içine yumurtaları kırarak iki çay bardağı toz şeker ile çırpıyoruz. Üzerine süt ile kabartma tozunu da ilave ederek bir miktar daha çırpıyoruz. Hazırladığımız bu karışımı kızarmış olan tatlının üzerine eşit miktarda olacak şekilde kepçe yardımı ile dökerek tatlıyı yeniden fırına veriyoruz. Altın sarısı gibi oluncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan 10.15 dakika sonra soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz. Tepsinin üzerini daha geniş bir tepsi ile kapatarak tatlının şerbetini daha iyi çekmesini sağlıyoruz. Birkaç saat sonra tatlımızı dilediğiniz gibi süsleyerek ya da kaymak ve dondurma eşliğinde ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }