{ "title": "Gazete Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/gazete-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 02:18:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Gazete tatlısı, bir çeşit baklava türüdür. Bu nedenle gazete baklavası olarak da anılır. Özellikle bayramların en sevilen tatlılarından olan baklavanın farklı türleri yapılmaktadır. Bizde sizleri değişik ve çok lezzetli bir tarif hazırladık. Adını gazetenin üzerinde bekletilmesinde ve gazete aracılığıyla rulo yapılmasından alır. Dilerseniz gazete kâğıdı yerine bizim yaptığımız gibi, temiz bir ambalaj kâğıdı kullanabilirsiniz. Tatlının en önemli püf noktası, yufkaları hazırladıktan sonra bunu oklava doladığınızda, oklavada büzme işlemini fazla yapmamanızdır. İsteyenler yufkayı sererek eliyle büzebilir. Hangisi kolayınıza gelirse, o şekilde yapabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüler orta boy bir tepsi için yeterli gelecektir. Dilerseniz şimdi gazete tatlımızı hazırlamaya başlayalım.

Gazete tatlısı için gerekli malzemeler
Tatlının yufkalarını açmak için
Şerbet malzemeleri
Gazete tatlısı nasıl yapılır?

Yoğurma kabının içine hamur malzemelerini koyun. Bunları iyice karıştırarak, kıvamı yerinde bir hamur elde edin. Önce sıvı malzemeleri karıştırıp, daha sonra unu azar azar ilave edin. Hamuru hazırlayınca, bundan 12 beze ayırın. Bir tepsinin altına sıvı yağ dökerek, bezeleri içine koyun. Bunlar bir süre tepsideki yağın içinde bekleyecek. Bunu yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açarsınız. Çoğu yörede bu yöntemi baklava yaparken uyguluyorlar. Yaklaşık olarak bezelerin yağda 1 saat kadar beklemesi yeterli gelecek. Bu süreden sonra bezeleri yağın içinde alarak, içine mutfak havlusu serdiğiniz bir tepsinin içine koyun ve üzerini bezle örtün. Ortalama yarım saat kadar da bu şekilde bekletin. Bunu yaptığınızda bezelerin fazla yağı gidecektir.

Şimdi yufkaları açmak için kullanacağınız un ve nişastayı bir kabın içinde karıştırın. Sadece nişastayla yufkayı açmaya kalktığınızda, yufkanız daha çabuk kurur ve açarken zorlanırsınız. Şimdi bezeleri tek tek açabildiğiniz kadar açın. Yufkaları açmak için tahtadan düzgün bir oklava kullanmalısınız. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine gevşek bir şekilde dolayın. Bunu hafif bir şekilde ortasına doğru büzün. Büzerken hafif hareket edin. Çünkü açarken zorlanırsınız. Bu şekilde büzdüğünüz yufkayı temiz bir kâğıdın üzerine yavaşça açın. Bu şekilde 4 tane yufka açın ve bekletin. Yufkalar nemini kaybetmemeli, bu şekilde şekilleri de bozulmaz. Bundan sonra ilk açacağınız yufkanın üzerine cevizden serpin. Bunun üstüne ikinci yufkayı serin ve üzerine yine ceviz serpin. Altta olan kâğıdın yardımıyla, yufkaları önce bir taraftan, sonra diğer taraftan ortaya doğru yuvarlayın ve bunları üst üste bindirin. Bu şekilde tek bir rulo olmuş olacak. Bu rulodan 3 parmak genişliğinde dilimler keserek tepsinin içine yerleştirin.

Şimdi tepsiye soğuk sıvı yağı dökün. Yağın bol olması gerekiyor. Tatlının yarısını geçecek kadar yağ koymalısınız. Verdiğimiz ölçü az olursa biraz daha ilave edebilirsiniz. Bu sayede tatlınız daha gevrek bir tatta olacak. Dilerseniz içine 1 bardak eritilmiş tereyağı da ilave edebilirsiniz. Bu sırada 180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi koyabilirsiniz. Burada üzeri kızarıncaya kadar kızartın. Bu arada şerbet malzemelerini tencereye koyarak pişirmeye başlayın. Kıvamını alan şerbeti ılınmaya bırakın. Kıvamı fazla koyu olmayan bir şerbet pişirmelisiniz. Şerbeti sıcak olarak tatlının üzerine dökerseniz, yumuşamasına neden olursunuz. Tatlıyı fırından çıkarınca, ılık şerbeti üzerine dökebilirsiniz. Bu şekilde 3-4 saat beklettiğiniz gazete tatlısını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }