{ "title": "Funika Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/funika-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 05:33:28", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği gibi dondurma külahının içine yağlı fırın kâğıdı sararak da şeklini elde edebilirsiniz. Malzemelerini kolay temin edebileceğiniz ve yapılınca bereketli olan Funika Tatlısı iç harcı için hazırladığınız muhallebi fazla geldiğinde kâselere ayrıca koyarak da muhallebiyi değerlendirebilirsiniz.

Bulgaristan'ın meşhur tatlısı Funika (Funiyki) ve detaylarından bahsedecek olursak;

Funika Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)

Hamuru için
Muhallebisi için
Üzerini süslemek için
Funika Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında önce yumurta ve yoğurdu karıştırıp tamamen homojen olmasını sağlayalım. Ardından şekeri de ilave ederek sırasıyla un vanilya ve en son kabartma tozu ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edelim. Unun topak topak olmaması için karışıma yavaş eklemeniz gerekmektedir. Kulak memesi yumuşaklığında elde ettiğiniz hamuru iki eşit parçaya bölelim. Merdane yardımıyla hafif oval bir kare elde edecek şekilde açalım. Şeritler halinde uzunlamasına hamuru keselim. Sıvı yağ ile yağladığımız külahlara saralım. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede hamurlar pembeleşene kadar pişirelim.

Funika tatlısını hazırlarken külahlara koyduğunuz hamurların tam şeklini alabilmesi için sarma işlemini yaptığınızda alt taraflarda hiç boşluk kalmaması olacaktır. Pişen külahları fırından çıkaralım. Diğer yandan muhallebiyi hazırlayabiliriz. Derin bir pişirme kabında tereyağı ve vanilya hariç diğer tüm malzemeleri çırpıcı yardımıyla karıştırarak ekleyelim. Muhallebi tamamen koyulaşıncaya kadar karıştıralım. Karışım kaynadıktan 5 dakika kadar daha kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Muhallebiyi ocaktan indirmeden önce tereyağı ve vanilyayı da ekleyerek güzelce karıştıralım.

Külahların bozulmayacağı güzel bir tepside ağız kısımları yukarıda kalacak şekilde külahları dizelim. Muhallebiyi külahlara doldurarak üzerlerini ceviz ve dilediğiniz meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }