{ "title": "Demir Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/demir-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 04:41:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Demir tatlısı, Erzurum yöresinin çok leziz tatlı çeşitlerinden biridir. Erzurum'a gidenlerin yerinde yemesini tavsiye edebileceğimiz kadar lezzetli olan tatlının çıtır çıtır tadına bayılacaksınız. Tatlının özelliği özel bir demir kalıpla hazırlanıyor olmasıdır. Bu kalıpların farklı şekilde olanları vardır. Buna bir çeşit lokma tatlısı diyebiliriz. Demir tatlısını ilk defa yaparken biraz zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Fakat yaptıkça el alışkanlığı kazanacaksınız. İlk başlarda hamur demir kalıba yapışabilir. Hamuru çıkarmak için bir çatal kullanabilirsiniz. Eğer hemen şerbetlemezseniz bunları buzdolabında 10-15 gün saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucuya koymayın. Demir kalıbınızı tatlı yapımında kullandığınız sürece yıkamayın. Sadece ilk defa kullandığınızda yıkayın. Daha sonra işiniz bitince kalıbı bir poşetin içinde muhafaza edin. Demir tatlısını yapmak isterseniz demir kalıbı Erzurum'dan getirtebilirsiniz. Bu işin ustaları orada. Ancak bir kez yaptıktan sonra tatlının müdavimi olabilirsiniz. Şimdi birlikte demir tatlısını hazırlamaya başlayabiliriz.

Demir tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Demir tatlısı nasıl yapılır?

Tatlımızın önce şerbetini hazırlamalıyız. Şerbet malzemelerini bir tencerenin içine koyarak, ocağın üzerine pişmeye bırakıyoruz. Arada karıştırarak, fazla koyu olmayan fakat biraz kıvamlı pişmesini sağlamalıyız. Daha sonra şerbeti soğuması için uygun bir yere kaldırabiliriz. Dileyenler tatlıda şerbet yerine pudra şekeri kullanabilir. Tatlı henüz sıcakken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Şimdi derin bir kabın içinde tatlının hamurunu hazırlayacağız. Hamurun kıvamı krep hamuru gibi olmalıdır. Yumurtaları kabın içine kırıyoruz. Yine yumurtaların oda sıcaklığında olmalarına dikkat edelim. İçine nişastayı, kabartma tozunu, unu ve suyu ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, homojen bir akışkan hamur elde ediyoruz.

Derince bir kızartma tenceresinin içine bol miktarda sıvı yağı koyarak ocakta kızdırmaya başlayın. Demir tatlısının yapımında kullanacağınız demir kalıbı da içine ısınması için koyun. Yağın yeterince ısındığını anlamak için, içine bir kaşık kadar hamur atın. Hamur yağın yüzeyine çıkarsa yağın istediğiniz kıvamda ısındığını anlayabilirsiniz. Yağın içinde kızmış olan demiri çıkararak, demirin üst tarafı hamurun üstünde kalacak şekilde hamura batırın. Bunu hemen çıkararak, kızgın yağın içine koyun Burada 3-4 saniye kadar tutun ve hafifçe sallayarak hamurun demir kalıptan çıkmasını sağlayın. Kızarmış hamurların her iki tarafını pişirmeniz gerekir. Daha sonra üzerine kâğıt havlu serdiğiniz geniş bir tabağın içine alın. Demir kalıbın ısınmasına dikkat etmelisiniz. Ne çok fazla ısıtın ne de çok az ısıtın. Bu dengenin kurulması gerekli. Hamurları pişirdikten sonra, bunları ılınmış şerbete batırıp çıkarın. Tatlının en önemli özelliği şerbeti içine çekmemesidir. Yapacağınız sadece hamurların şerbete bulanmasını sağlamak olmalıdır. Tadı kıtır kıtır olmalı.

Servis tabaklarına aldığınız demir tatlısını sıcak sıcak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }