{ "title": "Cevizli İrmik Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/cevizli-irmik-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 21:42:51", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Cevizli İrmik Tatlısı, işte sizler için harika bir şerbetli tatlı çeşidi olan cevizli irmik tatlısı tarifi ile sizlerde tatlı şefleriyle yarışabilirsiniz. İster canınız tatlı çektiğinde ister konuklarınıza isterseniz ziyafet yemeklerinin ardından verebileceğiniz bu şahane ve damakları şenlendirecek tatlı ile harikalar yaratabilirsiniz.

Cevizli İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Cevizli İrmik Tatlısı Şerbeti için
Cevizli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Cevizli irmik tatlımızın ilk olarak şerbetini kaynatarak başlayalım. Çukur bir tencereye 3,5 su bardağı kadar toz şeker ile 3,5 su bardağı ılık su ilave edip karışımı karıştırarak ocağa alalım. Şerbet kaynayıncaya kadar orta ateşte arada bir şekerin erimesi için karıştırmayı ihmal etmeden şerbeti kaynatalım. Kaynayan şerbetin altını kısarak 15- 20 dakika kadar da kısık ateşte şerbetimiz kıvam alana kadar kaynattıktan sonra üzerime şerbetin şekerlenmemesini önlemek için 1 dilim limon suyu sıkarak birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alarak soğuması için bir kenarda bekletelim.

Cevizli irmik tatlımızın kek hamuru için karıştırma kabımıza ilk önce 4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtaları kıralım ve üzerine yarım su bardağı toz şeker ilave ederek bir mikser yardımıyla şeker ve yumurta köpük, köpük oluncaya kadar çırpalım. Kar haline gelen karışımın üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ve yarım su bardağı yoğurt ilave ederek karışımı iyice karıştıralım. Üzerine 1 su bardağı irmik, 2 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ve 1 su bardağı elenmiş unu yavaş yavaş ilave ederek bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak karışım kek hamuru kıvamı alıncaya kadar çırpalım.

Daha sonra hazır hale gelen hamurumuzu büyük boy yağlanmış fırın tepsimize dökerek yayalım. Ardından fırınımızı 185 derecede önceden ısıttıktan sonra tepsiyi fırına vererek hamur kabararak kızardıktan sonra tepsiyi fırından çıkartalım ve tepsiyi fırından çıkartır çıkartmaz üzerine 1 su bardağı dolusu soğuk suyu tatlının üzerine gezdirerek dökelim. Ardından tatlının üzerine ılıtılmış şerbeti gezdirerek döktükten sonra tatlının şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat kadar beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda cevizli irmik tatlısını istediğimiz şekilde dilimleyerek servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine bolca dövülmüş ceviz serpiştirerek servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }