{ "title": "Burma Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/burma-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 07:24:01", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Burma Tatlısı, özellikle bayramlarda büyüklerimizin marifetlerini güzel görünümüyle en çok tercih ederek sergiledikleri bir şerbetli tatlı çeşididir. Hazır yufkadan ve zahmetli olsa da hamurunun elle açıldığı şekliyle olmak üzere 2 alternatifte hazırlanan bu leziz tatlının detaylı tarifini siz de evinizde bulunan malzemelerle kolayca hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tatlının malzemelerini marketlerden de kolayca temin edebilirsiniz. Her şerbetli tatlıda olduğu gibi tatlımızın şerbetini önceden hazırlamanız ve tatlının hamuru piştiğinde şerbeti soğuk olarak dökmeniz tavsiye edilmektedir. Sıcak olarak şerbetini döktüğünüz tatlılarda hamurun şerbeti çekmeyeceğini unutmamalısınız.

Gelelim bu evlere şenlik olan Burma Tatlısı malzemeleri ve yapılış aşamalarından bahsetmeye;

Burma Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)

Hamuru için
Hamuru açmak için
Hamurun İçi için
  • 250 gram dövülmüş ceviz
Hamurun Üzeri için
  • 250 gram tereyağı (Dilerseniz margarin de kullanabilirsiniz.)
Şerbeti için
  • Dört buçuk su bardağı su
  • Dört su bardağı şeker
  • 4-5 Damla limon suyu
Burma Tatlısı' Nasıl Yapılır?

Şerbetli olarak hazırlayacağınız tatlılarda hamuru açmaya başlamadan önce şerbeti bir taşım kaynatmanız ve soğumaya bırakmanız hamurun şerbeti tam olarak çekmesinde faydalı olacaktır. Bu yüzden ilk olarak toz şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatmaya bırakalım. Karışım kaynadığında limon suyunu ilave edelim ve bir taşım daha kaynatarak ocaktan alarak soğumaya bırakalım.

Derin bir yoğurma kabında yumurtaları el karıştırıcı yardımıyla çırpalım ve üzerine süt, sıvıyağ ekleyerek çırpmaya devam edelim. Kabarık bir hamur elde etmek için yumurta ve şeker karışımını beyaz köpük elde edinceye kadar karıştırmanız etkili olacaktır. Kıvamı oluşan bu karışıma yoğurt ve sirke de ilave ederek biraz daha karıştırmaya devam edelim.

Hamurumuzu elde etmede son aşama olan tuz ve unu da kattıktan sonra kulak memesi yumuşaklığı elde edene kadar yoğurmaya başlayalım. Tatlı hamur çeşitlerinde hamurun sert ve bastırılarak yoğrulmaması gerekmektedir. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurarak hazırladığınız hamuru 5 adet bezeye ayıralım ve kurumasını engellemek amacıyla üzerini nemli bir bezle örtelim. Bezelerimizi yarım saat dinlendirelim.

Dinlenmiş olan hamurlarımızın üzerlerine nişasta serpiştirerek temiz bir oklava ile ince şekilde ve yufka büyüklüğünde açalım. Bu yufkaların üzerine de ceviz serpiştirerek oklavaya saralım. Cevizli olan yufkayı karşılıklı iki tarafından büzüştürerek oklavadan çıkaralım ve daha önceden yağladığımız tepsiye yerleştirelim.

Diğer yufkalarımızı da nişasta yardımıyla aynı şekilde açarak ceviz ekleyerek ve karşılıklı kenarlarından burarak oklavadan çıkaralım ve hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam edelim. Biten hamurların üzerlerine tereyağı ya da margarin gezdirerek tepsimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurlar hafif pembeleşene kadar pişirelim.

Daha önceden hazırlayarak soğuttuğumuz şerbetimizi de sıcak tatlımızın üzerinde gezdirelim ve tatlımızın şerbetini iyice çekmesi için 15-20 dakika bekleyelim. Dillere destan Burma Tatlısı artık hazırdır. Diğer ikramlıklarla birlikte sevdiklerinizle yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }