{ "title": "Billuriye Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/billuriye-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 05:17:10", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılarını giderici ve şifalı birçok özelliği olan antepfıstığının bu muhteşem lezzetle buluşmasına sizde bayılacaksınız. Malzemelerinin zengin olması ve yapılışındaki zahmet açısından zor gibi görülse de Billuriye tatlısını bir kere denediğinizde tadının müptelası olacağınıza garanti veriyoruz. Özellikle bayramlarda misafirlerini değişik ve denenmemiş lezzetlerle büyülemek isteyen kişiler için tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Gelelim Billuriye Tatlısı'nın yapılış aşamalarına.

Billuriye Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)
Billuriye Tatlısı Nasıl Yapılır?

Billuriye Tatlısı'nda kullanacağımız kadayıf iyice ayıklanmış ve didiklenerek saçaklandırılmış şekilde çeyrek miktarı kadar yuvarlak bir tepsinin alt kısmına düzgün şekilde döşeyelim. Burada bulabilirseniz Urfa'da özel olarak satılan yağdan satın alarak kalan diğer kadayıfları da yağlayarak ilk döşediğimiz tel kadayıfın üzerine tellendirilerek yayalım.

Antepfıstıklarını toz olarak temin edebileceğiniz gibi dilerseniz fırında bir miktar tutarak çıkardıktan sonra iki avuç arasında ovarak zarlarının ince bir şekilde çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız fıstıkları varsa ezici makineden geçirerek toz haline getirelim. Ardından vanilya ekleyerek iyice karışmasını sağlayalım. 4 su bardağı kadar elde edilen bu antepfıstığından yarım bardak kadarını bir kenara ayıralım. Kalanı tepsiye serpiştirdiğimiz kadayıfların üzerine dökelim. Üzerine tekrar yağlanmış tel kadayıftan didikleye didikleye yayalım. Kadayıf'ın en üst kısmına yağlanmamış olan kadayıftan bir miktar ekleyelim ve üzerinde hafif eritilmiş tereyağı gezdirelim. Önceden orta sıcaklıkta ısıtılmış fırına kadayıfı verelim ve yarım saat kadar kadayıfların üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Kızardıktan sonra tepsiyi alalım ve büyük bir tencere kapağı yardımıyla tepsi ters çevrilerek Kadayıf'ı çıkartalım ve ters tarafı yukarıda kalacak şekilde üzeri de kızarması için tekrar fırına verelim. Burada önemli bir püf noktası paylaşmak gerekirse; fırında ters düz olarak çevirdiğimiz kadayıf'ın asıl üst tarafının fazla yanmamasıdır. Kadayıf çiğ kalmadan üst kısmının beyaz kalması gerekmektedir. Yeterli miktarda pişen kadayıfı fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım.

Ayrı bir tencerede şerbeti için, su ve şekeri ilave ederek kaynatalım. Kaynamasına 15 dakika kala limon suyu ekleyelim ve koyu bir kıvamda olunca ocağın altını kapatarak şerbetimizi soğumaya bırakalım. Şerbet ve fırından çıkarılan kadayıfı soğuduktan sonra şerbetimizi kadayıfın üzerinde gezdirelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için bir müddet tepside bırakalım.

Ardından kenara ayırdığımız vanilyalı antepfıstığını Hindistan ceviziyle harmanlayarak dilimlenmiş kadayıfların üzerine serpiştirelim. Burada isterseniz servis tabağına dilim olarak koyduğunuz kadayıfa top halinde eklemek suretiyle koyarak da süsleyebilirsiniz. Antep mutfağının bu özel tarifi olan Billuriye Tatlısı'nı siz de mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }