{ "title": "Bayram Tatlıları", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/bayram-tatlilari.gif", "date": "19.01.2024 06:21:06", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Bayram tatlıları, bayramların vazgeçilmezleri. Yanında yaprak sarması ve tatlı ile gelen konuklara yapılan ikramlar geleneksel olarak toplumumuzda hale devam etmektedir. Özellikle farklı, farklı tatlı tarifleri hazırlayıp konukları sevindirebilirsiniz. Bu yazımızda size birbirinden güzel ve özel bayram tatlıları sunacağınız. Arzu ederseniz bu tatlılardan damak zevkinize uygun olanını tercih edip hazırlayabilirsiniz.

Bayram Tatlıları

Sütlü Nuriye Malzemeleri
Şerbet için
Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

Sütlü nuriye tatlısı için öncelikle hazır olarak aldığımız baklavalık yufkayı tezgâha yerleştirelim. Yufkaların üzerine fırın tepsimizi yerleştirelim ve dışarıda kalan kısımlarını keskin bir bıçak vasıtasıyla kesip ayıralım. Parçaları bir kâsenin içerisine yerleştirelim. Ölçü aldığımız fırın tepsisinin her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım ve tabanına bir tane yufkayı serelim.

Yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürelim ve kalan yufkaları yerleştirme işleme geçelim.

Bunun için iki tane yufkayı oklava saralım ve yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Serdiğimiz yufkaların üzerine eritilmiş olan tereyağından sürelim. Tereyağın üzerine de kalan yufkaları serpiştirelim.

Yufkaların üzerine ceviz içinden serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp tepsiye yerleştirelim. Üzerine tereyağı sürelim ve kalan yufkalardan tepsiye serpiştirelim. Tekrar ceviz serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp üzerine serelim. Bu şekilde yufka ve ceviz içi bitene dek işleme devam edelim. Yufkalar bitince keskin bir bıçak ile sütlü nuriye tatlımızı dilimleyelim ve kalan tereyağını tatlımızın üzerine gezdirip 200 derecelik fırına gönderelim. Tatlı yaklaşık 30 dakika pişerken bizde sütünü pişirmeye geçelim. Verilen ölçülerdeki suyu bir pişirme kabına alalım ve içerisine toz şekeri ilave edelim. Şerbet kaynayınca içerisine limon suyu damlatalım ve ocağı kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbetin içerisine sütü boca edip karıştıralım. Tatlımızı fırından alalım ve üzerine şerbeti kepçe döküp dinlenmeye bırakalım. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Cevizli Kadayıf Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Cevizli Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Cevizli kadayıf tatlısı için kadayıfları bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve parmak uçlarımızla didikleyip katlarını açalım. Açtığımız kadayıfın ortasına sıvıyağı ilave edip didikleme işlemine devam edelim. Ardından tatlının pişeceği fırın tepsisinin altına sıvı yağla pekmez sürelim. Yağladığımız kadayıfın yarısını tepsisinin altına bastırarak döşeyelim. Ceviz içlerini de kadayıfın üzerine serpelim. Kalan kadayıfı da ceviz içlerinin üzerine yayalım ve bastırarak döşeyelim.

Hazırladığımız tatlının üzerine bir fırın tepsisi yerleştirelim ve üstte kalan tepsiye bastırarak tatlıyı inceletelim. İnceltme işlemi bittikten sonra tatlının üzerine tereyağı veya margarin parçacıkları yerleştirip 170 derecelik fırına yollayalım. Cevizli kadayıf tatlısının her tarafını kızarana dek pişirelim ve tatlı pişerken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen malzemeleri limon suyu hariç bir pişirme kabına alalım ve kaynayana dek pişirelim. Şerbet 2-3 dakika kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edelim ve karıştıralım. Soğumuş olan şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine bir kepçe ile dökelim ve tatlıyı dinlenmesi için bekletelim. Tatlıyı bekletirken üzerine başka bir tepsi kapatabilir ve tatlının şerbetini çekmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Şekerpare Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının hazırlanışına ilk olarak şerbetle başlayalım. Bunun için şerbet malzemelerin limon suyu hariç su ve toz şekeri bir pişirme kabına alalım ve kısık ateşte kaynayana dek pişirelim. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbetin içerisine limon suyunu damlatıp karıştıralım. Hazırlanmış olan tatlının şerbetini soğuması için bir kenara kaldıralım. Şerbet soğurken biz de tatlıyı hazırlamaya geçelim. Tatlımız için derin bir pişirme kabı alalım ve içerisine yumurtaları kırıp çırpıcıyla köpük kıvamına gelene dek karıştıralım. Çırpılmış olan yumurtaların üzerine vanilya, pudra şekeri, irmik, sıvıyağ, un ve kabartma tozu ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim.

Yoğurduğumuz hamurdan ceviz iriliğinde parçalardan kopartalım ve tezgâhın üzerine dizelim. Bütün parçaları yuvarlayalım ve fırın tepsisine dizelim. Dizdiğimiz şekerparelerin üzerine birer tane fındık içi bastıralım ve fırın tepsisine yerleştirelim.

185 derecelik fırına şekerpare tatlılarını gönderip üzerleri hafif pembeleşene dek pişirelim. Bütün tatlılar pembeleştikten sonra tatlımızı fırından alalım. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti kepçe ile tatlıların her tarafına dökelim ve dinlendirmeye bırakalım. Şekerpare tatlısını dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alalım ve yanında dondurma, kaynak veya sade olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Gazoz Tatlısı Malzemeleri
Gazoz Tatlısı Nasıl Yapılır?

1 şişe gazozu bir karıştırma kabının içerisine boşaltalım ve üzerine mayayla birlikte toz şekeri ilave edip karıştıralım. Mayanın kıvamı açıldıktan sonra karışımın içerisine yumurtaları kıralım ve azar, azar un ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim. Yoğrulan hamur ne yumuşak ne de çok sert olmamalı, hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde yoğurma işlemini bırakalım. Hazır hale gelmiş hamurdan 6 tane eşit parça beze kopartalım ve yuvarlayıp tezgâhın üzerine alalım. Bezelerden bir tanesini oklava veya merdane ile açalım. Yufka kıvamında açtığımız hamurun her tarafına eritilmiş olan tereyağı veya margarin ile bulayalım. Ardından bir kâse ceviz kırıntılarının içerisine toz tarçını ilave edip karıştıralım. Karıştırdığımız harcı yufkanın her tarafına serpiştirelim ve rulo şeklinde saralım. Sardığımız yufkadan iki parmak kalınlığında rulolar keselim ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizelim.

Kalan diğer bezeleri de bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizelim ve birkaç dakika kadar bu şekilde tatlıları bekletelim ve mayasının gelmesini sağlayalım. Mayası gelen tatlıyı fırına yollayalım ve kızarana dek pişirelim.

Fırının ayarının 180 derece olması yeterli gelecektir. Tatlı kızarırken bizde şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbeti için verilen malzemeleri pişirme kabına alıp 8-9 dakika kadar kaynatalım ve sürenin ardından limon suyunu damlatıp 2 dakika kadar kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Bu şekilde hazırlanmış olan şerbeti soğutalım ve soğuduktan sonra sıcak olan tatlının üzerine döküp dinlenmesi için bir kenara kaldıralım. Tatlı şerbetini çektikten sonra sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }