{ "title": "Ballı Badem Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/balli-badem-tatlisi.gif", "date": "20.01.2024 08:45:27", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Ballı Badem Tatlısı, oldukça pratik oluşu, kolay hazırlanışı ve geleneksel şerbetli tatlılar arasında mükemmel bir lezzete sahip olan ballı badem tatlısıyla davet sofralarınızı taçlandırmanızın yanı sıra kabul günlerinizde ikindi çaylarınızda sevdiklerinizle birlikte damaklarınızı şenlendirmek için hazırlayabileceğiniz harika bir tatlı çeşididir.

Ballı Badem Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
Şerbeti için
Ballı Badem Tatlısı Nasıl Yapılır?

Ballı badem tatlısı ön hazırlığımız olarak uygun bir tencereye 4,5 su bardağı dolusu toz şeker ve 4,5 su bardağı dolusu su ekleyelim ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak şeker ve suyu iyice harmanladıktan sonra tencereyi ocağa koyalım. Şerbetimizi önce harlı ateşte şerbetimiz kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika şerbet kıvam alıncaya kadar pişirelim. Ardından şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce üzerine limon suyu ilave edip bir iki taşım kaynatarak hazır hale gelen şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakalım.

Daha sonra tatlımızın hamurunu hazırlamak için yoğurma kabımıza ilk olarak 250 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı veya margarini ilave ederek üzerine 3 adet yumurtanın 1 adetinin akını ayırdıktan sonra ilave edelim ve elimizle iyice yoğuralım. Karışımın üzerine 1 su bardağı dolusu irmik, 1 su bardağı silme toz şeker, 1 paket şekerli vanilya, 1 fiske tuz ve 1 paket kabartma tozu ekledikten sonra tüm harcı elimizle yoğurarak harmanlayalım. Karışımın üzerine elenmiş unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim. Yoğrulan hamur ele yapışmayacak yumuşaklıkta özlü bir kıvam aldıktan sonra hamurun üzerine nemli temiz bir bez kapatıp 10 dakika kadar hamurumuzu dinlenmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken bizde 200 gr badem içlerini sıcak suyun içine alarak 10-15 dakika kadar beklettikten sonra, bademlerin kabuklarını soyalım ve küçük bir teflon tavada bademler pembeleşinceye kadar kavuralım. Ardından kavrulmuş badem içlerini irice dövelim, daha önce ayırdığımız 1 adet yumurta akını bademlerin üzerine alarak iyice karıştırarak bir kenarda beklemeye bırakalım.

Daha sonra dinlenerek kendine gelen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alarak avuç içimizde yuvarladıktan sonra hamurun üzerine bastırarak hamuru tıpkı poğaça hamuru gibi açtıktan sonra hamurun içine 1 çorba kaşığı kadar yumurtalı badem içinden doldurarak hamuru yuvarlak poğaça şeklinde yuvarlayarak kapatalım. İç harç ve kalan hamur bitene kadar aynı işleme devam edelim ve hazırlanmış hamurları belli aralıklarla yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirelim. Hazır hale gelen balı badem tatlımızı önceden 185 derecede ısıtılmış fırına verelim ve tatlılar pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra fırından çıkartıp hafif ılımasını sağlayalım. Ardından istediğimiz sıcaklığa gelen tatlıların üzerine soğuk şerbeti gezdirerek döktükten sonra tepsinin üzerine ayrı bir tepsi kapatarak tatlının şerbetini iyice çekmesi için en az 2-3 saat kadar bekletelim. Ballı badem tatlımız şerbetini çekerek sunuma hazır hale geldikten sonra servis tabaklarına alarak tatlıların üzerine yeteri kadar süzme bal gezdirdikten sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.

" } ] }