{ "title": "Balkabağı Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/balkabagi-tatlisi(1).gif", "date": "23.01.2024 03:07:56", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Bal kabağı tatlısı, yapımı kolay çok fazla malzeme gerektirmeyen, hafif ve kilo aldırmayan bir tatlıdır. Bal kabağından yapılan bu tatlının içinde, un ve benzeri kilo aldırıcı malzemelerin hiçbiri yoktur. Bu sebeple kilosuna dikkat eden ve diyet yapan kişiler için gayet uygun olan bir tatlıdır. Bal kabağı özellikle kış mevsiminde yetişir ve bu nedenle bir nevi kış tatlısı demek de mümkündür. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen bal kabakları, daha çok karasal iklim olan iç Anadolu'da yetişmektedir. Turuncu renkli ve oldukça büyük olabilen bal kabakları aynı zamanda da gayet ağırdır. Ayrıca kabuğu da oldukça serttir ve kabukları soyulurken dikkat edilmesi gerekmektedir. Bal kabağı tatlısı, fazla şekerli yapılmadığı sürece, çok hafif bir tatlıdır ve hemen herkesin yemesi için uygundur. Ancak şeker hastaları ve Şekerli yiyecekler yememesi gerekenlerin birkaç dilimden fazla yememesi önerilir.

Peki Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bal Kabağı Tatlısı İçin Malzemeleri

• 1 kilo kabak
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 10 adet ceviz içi
• 1 çay kaşığı tarçın veya Hindistan cevizi
• 1 yemek kaşığı limon suyu.

Bal kabağı tatlısında verilen malzemeler 10- 12 kişiliktir.

Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Önce kabakların dış kabuğu tercihe göre küçük veya büyük soyulur. Kabaklar istenilen büyüklükte doğranır. Doğranan kabaklar yıkandıktan sonra geniş bir tencerenin içine karışık şekilde dizilir. Üzerine ise 1,5 su bardağı toz şeker gezdirerek ilave edilir. Bir saatlik dinlenmeden sonra ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte ocakta pişirilir. Üzerindeki şekerlerin eridiğini ve kabağın sulanarak piştiğini görüldüğü zaman, tencerenin üzerinden tencerenin kapağını alıp, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu arada limon suyu da ilave edilir. Kabaklar suyunu çektiğinde ve de istenilen kıvama geldiğinde, tencerenin altı kapatılır. Tekrar demlenmesi için, tencerenin ağzına kapağını kapattıktan sonra isteğe göre ılık ya da soğuk olarak tabaklara konulan kabakların üzerine ceviz veya isteğe göre de tarçın, Hindistan cevizi ilave edilebilir. Öte yandan yine tercihe göre, krem şanti yahut krema yapılıp üzerine eklenerek de farklı tatlar oluşturulabilir. Bal kabağı tatlısı şimdi servise hazırdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }