{ "title": "Baklava Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/Baklava-Tatlisi-57.jpg", "date": "21.01.2024 08:48:17", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Baklava tatlısı, geleneksel Türk tatlıları arasında en ünlü olanlardan bir tanesidir. Gaziantep en çok üretildiği ve Türkiye geneline dağıtıldığı yerdir. Bu nedenledir ki en çok Antep fıstığı ile özdeşleşmiştir. Buna rağmen cevizli baklavalar daha çok tercih edilirken üstüne Antep fıstığı serpilir. Karadeniz bölgesinde tarımı yapıldığı için fındıklı ev baklavaları yapılmaktadır. Fıstıklı sarma, bülbül yuvası ve klasik baklava gibi türleri vardır. Kilogram fiyatı ortalama olarak 20 liradan başlar ve 60 liraya kadar çıkabilir. Fiyat arasındaki uçurum içindeki kuru yemişin türü ve miktarı ile markalaşmadan kaynaklanır. Baklava lezzeti ile çok tercih edilse de çok fazla tüketmemek gerekir. İçeriğindeki yoğun şeker ve yağ kolesterolü yükseltebilir. Evinizde hazırlayabileceğiniz kolay baklava tatlısı ile şeker ve yağ oranını düşürebilir, daha hafif bir tatlı elde etmiş olursunuz. Baklava tatlısı malzemeleri ve tarifi şu şekildedir:

Baklava tatlısı malzemeler
Baklava Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yumurtalar ile sirke, un, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuz bir kaba alınır ve yoğrulur. Hazırlanan hamur 30 eşit parçaya bölünür. 10 adet parçayı teker teker açıp aralarına yağ dökerek üst üste koyun. Aynı işlemi kalan 20 için de yapın. Böylece 10 parçalı 3 grup oluşturmuş olursunuz. Tepsinin altını yağlayıp ilk 10'lu grubu serin. Üstüne kuru yemiş kırıntılarını ekleyin. Sıvı yağ döküp diğer 10' lu grubu ekleyin ve yine kuru yemiş kırıntılarını ekleyip yağladıktan sonra son parçayı ekleyin (İsterseniz 10'lu parçalar yerine açtığınız yufkaları tek tek ekleyebilirsiniz. Bu yöntem ile daha fazla vakit harcamış olursunuz.). İsteğinize göre bıçakla kesip şekil verebilirsiniz. Bir tencerede yağınızı eritin ve yarısını her tarafa eşit gelecek şekilde dökün. Daha önceden ısıtılmış 180 derece fırına sürün. Üstü kızarınca fırından çıkarılır ve yağın geri kalanı yine aynı şekilde dökülür. Tekrar fırına sürülür. Bu arada şerbet için bir tencereye 5 bardak su ekleyin. 4 bardak şekerle birlikte 15 dakika kaynatıp limon suyunu ekleyin. Fırından çıkardığınız baklavaya şerbeti ılık halde dökün. Oda sıcaklığında soğuyana kadar bekleyin. Soğuyunca üzerine Antep fıstığı serpebilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Yanında Maraş dondurması ile servis edilmesi önerilir.
" } ] }