{ "title": "Ayva Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/ayva-tatlisi.gif", "date": "19.01.2024 12:28:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ayva tatlısı, kış ayları geldiğinde her evde tüketilmesi gereken hafif tatlılardan biridir. Tahmin ederiz ayva tatlısını sevmeyen insan yoktur. Tatlınız tam kıvamında hazırlandığında, tadına doyum olmayacaktır. Hazırlayacağınız tatlının lezzetinin ayvanın lezzetine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden ayvanızı alırken kaliteli olandan, fazla ekşi olmayandan tercih etmelisiniz. Ekşi ayva kullanırsanız, tatlınıza ilave edeceğiniz toz şeker miktarını arttırmanız gerekir. Bizce tatlınıza az şeker koymalı ve meyvenin doğal şekerinden faydalanmanız daha doğru olacaktır. Bir de ayvanın saman gibi olanları tatlı yapımında kullanmayın. Şöyle ağız tadıyla ayva tatlısı yemek için, bu küçük ayrıntılara dikkat edin. Böyle bir tatlıyı şeker hastaları bile rahatlıkla tüketebilir. Tabi lezzetinden dolayı ölçüyü fazla kaçırmamak kaydıyla bunu öneriyoruz. Tatlınızı hem özel günlerde hem de sadece aileniz için her zaman kolayca hazırlayabilir, eşsiz lezzetiyle tüketebilirsiniz. Gerek ayva tatlısı yaparken gerekse ayva reçeli yaparken çekirdeklerini mutlaka içine atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü piştikten sonra ayvaya verdiği renk iştahınızı açmaya yetecektir. Hem de tatlınızın içine gıda boyası atma ihtiyacı duymayacaksınız. Dilerseniz ayva tatlısının yapımına başlayalım.

Ayva tatlısı için gerekli malzemeler
Ayva tatlısı nasıl yapılır?

İlk önce ayvaları yıkamalısınız. Bunların kabuklarını soyarak, çekirdeklerini yuvası dahil çıkarın. Bu şekilde ayıkladığınız ayvaları bir kenara alın. Ayva tatlısını hazırlarken her tarafından faydalanacağız. Çekirdeklerini yuvasıyla birlikte, kabuklarını tatlıya renk vermesi amacıyla kullanacağız. Kullanacağımız tencerenin dibine kabukların çoğunu serin. Bunların üzerine ayıkladığınız ayvaları yerleştirin. Bunların içine kalan kabukları, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyun. Üzerine 1,5 su bardağı suyu ilave edin. Bunu ocağınızı orta ateşe ayarlayarak pişmeye bırakın. Ayvalar bir taşım kadar kaynadıktan sonra, üzerine toz şekeri gezdirin. Şimdi tencerenin kapağını kapatarak, ocağınızı en kısık ayara getirerek pişmeye bırakın. Yaklaşık olarak 1 saat 45 dakika pişirmeniz gerekir. Tatlınız bu sürede hem rengini hem de kıvamını alacaktır. Tabi arada sırada kontrol etmenizde fayda var. Altına yerleştirdiğimiz kabuklara rağmen, tatlının dibi tutabilir. Belki bu şekilde de hoşunuza gidebilir. Ancak ayva tatlısı dediğin tam kıvamında olmalıdır.

Pişme sırasında şerbetini kepçeyle alarak, ayvaların üzerine gezdirmelisiniz. Bu şekilde ayvaları alt üst etmenize gerek kalmaz. Ateşin altı iyice kısık olduğundan, ayvalarınızın her tarafı rahatlıkla pişecektir. Tatlınız tam kıvamında piştiğinde, bunları borcama ya da cam bir servis tabağına alın. Bu şekilde ayva tatlısını soğumaya bırakın. Daha sonra sunum için tatlının hazırlığına başlayabiliriz. İlk önce üzerine tercihen dondurma kaşığıyla yeterince kaymak koyun. Bunun üzerine dövülmüş cevizleri serpiştirin. Tatlınız artık servis edilecek duruma geldi. Konuklarınıza, sevdiklerinize içtenlikle ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }