{ "title": "Aside Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/aside-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 12:39:56", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Aside tatlısı, geleneksel olarak yapılan bir tatlı türüdür. Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde değişik isimler altında yapılan ve farklı yapılış tarzları bulunmaktadır. Tatlının ana malzemesi olan pekmezin un kullanılarak bulamaç haline getirilmesi ile yapılmaktadır. Şimdi tatlının bir çeşidi için gerekli olan malzemelere ve yapılış aşamasının anlatıldığı kısma geçelim.

Aside tatlısının yapımı için gerekli malzemeler
Aside tatlısı nasıl yapılır?

Yeteri büyüklükte bir tencereye un, su ve bir çay bardağı pekmez konur. Tencerenin büyüklüğü yapılacak olan aside tatlısının çokluğuna göre seçilmelidir. Malzemeleri iyice karıştırın ta ki topaklanmış un kümeleri kalmayıncaya kadar. Aside tatlısının uygun kıvamda olması buna bağlıdır. Aksi halde topaklanan un ağızda kötü bir tat bırakır. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra tencereyi orta ateşte yanan ocağın üzerine koyarak devamlı olarak karıştırmaya devam edin. Sürekli karıştırma işlemi tatlının kıvamının koyulaşmasını sağlayacak aynı zamanda tencerenin altının tutmasını önleyecektir. Önceden aside tatlısının yapılış malzemeleri arasında sayılan 2 çay bardağı pekmezden bir bardak kadarını kullanmıştık.

Şimdi kalan bir bardak pekmezi yavaş olarak tenceredeki tatlı karışımına katın. Pekmezi katarken karışımı karıştırmaya devam edin. Karışım ince parlak bir hal alınca artık aside tatlısı hazır demektir. Ocağı kapatın ve tenceredeki karışımı servis yapacağınız kaplara alın. Aside tatlısı soğursa servis tabaklarına almanız zor olur bu nedenle tatlı sıcak iken bu işlemi yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tarifin sonunda elde edilen tatlı koyu renklidir. Bu nedenle servis için açık renkli tabaklar seçmeniz uygun olacaktır. Tatlıyı sıcak iken tabağa aldıktan sonra süsleme için ceviz içini ya da yeşil Antep fıstığı üzerine serpin. Sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }