{ "title": "Armut Tatlısı", "image": "https://www.tatli.gen.tr/images/armut-tatlisi.gif", "date": "21.01.2024 15:56:52", "author": "Esra topal", "article": [ { "article": "
Armut Tatlısı, özellikle yaz aylarında tatlı ihtiyacınızı gidermede hem hafif olması açısından hem de dondurma ile de tüketebilmeniz açısından serinletici tatlı niteliğindedir. Ramazan'da oruç tutmanın yaz aylarına denk gelmesiyle yüksek saat oruç tutanların tatlı ihtiyaçlarını giderecekleri bu hafif tatlı çeşidinde kullanacağınız armutların sert armut olmaması gerekmektedir. Santa marina veya Frenk tipi armutlar tercih etmeniz Armut Tatlısı için ölçülü niteliktedir. Ayrıca kullanacağınız armutların mutlaka saplarının olması ve sökmemeniz gerekmektedir. Zira bu sapları dekor olması açısından tatlımızda kullanacağız. Çürük ya da bereli armutlar tercih edilmemelidir. Orta yumuşaklıkta seçeceğiniz armutları hijyen olması açısından iyice yıkayıp kurulamalısınız.

Armut Tatlısı hazırlarken kullanacağınız tencerenin genişliği de önemlidir. Dik olarak pişireceğiniz armutları yana yatmayacak şekilde muhafaza eden bir tencerede bu tatlıyı pişirmelisiniz. Yumuşayan armutların da tam olarak sosu çekebilmesi için en az 3 saat sosta ters düz çevirip bekletmeniz tavsiye edilmektedir.

Yaz aylarının kurtarıcısı bu lezzetli Armut Tatlısı'nın malzemeleri ve yapılışından bahsedecek olursak;

Armut Tatlısı Malzemeleri (8-10 Kişilik)
Armut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye nar ve üzüm suyunu ekleyelim. Ardından karanfil, tarçın, bal, limon suyu, vanilya ve şekeri de ekleyerek orta dereceli ateşte yaklaşık 10 dakika kadar karıştırarak pişirelim. Sosumuz pişerken armutları soymaya başlayabiliriz. Tencerenin dibinde dik durabilmesi için armutları alt kısımlarını kesecek şekilde soyalım ve soyulan armutları sosun içine koyarak yaklaşık 30 dakika kadar armutları alt üst ederek pişirelim.

Orta yumuşaklıkta olan armutların pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayabiliriz. Kürdan armutların içine tam olarak batıyorsa armutlarımız pişmiş demektir. Eğer sert olduğunu düşünüyorsanız kısık ateşte armutları bir müddet daha pişirebilirsiniz.

Piştiğine ikna olduğumuz armutları ayrı bir servis tabağına alarak kalan sosu tencerenin yarısına inene kadar pişirmeye devam edelim. Ardından iyice azalan sosu derin bir tabağa alarak armutları da bu tabağın ortasına koyalım. Yaklaşık 3 saat kadar bekleterek armutların sosu iyice içine çekmesini sağlayalım. Tamamen sos ile harman olan armutları servis tabağına alalım.

Üzerini süslemek ve serin bir tatlı elde etmek için armutların üzerinde sos gezdirerek yanında dondurma ile ikram ederseniz bir lezzet harikası elde etmiş olursunuz.

Armut Tatlısı'nı sade olarak pişirmeyi denemek isteyenler için de başka bir alternatif tarifimizi denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle fırında kızarmış armutları görmek isteyenler bu tarifimi de mutlaka denemeliler.

Armut Tatlısı Malzemeleri
Armut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Armutları yıkayarak kabuklarını soyalım. Armutların dik durabileceği yayvan bir tencereye 1,5 su bardağı su ilave ederek armutları pişirelim. Armutların pişme esnasında sudan ara ara armutlara dökerek tamamen yumuşayana kadar pişirmenizi tavsiye ediyoruz. Tamamen yumuşayan armutlara şeker ilave edelim ve bir miktar daha kaynatmaya devam edelim.

Pişen armutları sapları yukarıda kalacak şekilde fırın tepsisine dizelim ve tenceredeki suyu üzerlerine dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede armutları tarçın rengi kıvamına gelene kadar pişirelim. Soğuduktan sonra yine dondurma ve sosla süsleyerek ikram edelim.

Afiyet Olsun.

" } ] }