Yoğurt Tatlısı

Yoğurt tatlısı, çok farklı bir yeri vardır bende. Yoğurt talısını çok sevdiğimden dolayı yemek yapmaya başladığım ilk zamanlardan beri sık sık yoğurt tatlısı yapıyorum. Eski zamanlarda gazete kupürlerinde yemek ve tatlı tarifleri olur, annem de her hafta sonu bir gazete alır ve annemle beraber tariflere bakardık. Bir gün tarifler arasında yoğurt tatlısını gördüğümüzde annemle ben ikimizde çok şaşırdık.
İkimiz de yoğurttan tatlı olurmu diye düşünürken annem hadi yapmayı deneyelim dedi. Hemen tarife göre malzemeleri ayarlayıp yoğurt tatlımızı yaptık. Yaptığımız tatlının hem görselliği çok nefis olmuştu ve o günden sonra sık sık bu tatlıyı yapmaya başladım. İlk yaptığım yıllarda sürekli aynı tatlıyı yapınca insan ezberliyor. Bu nedenle gazete kupüründen kestiğim yoğurt tatlısı tarifini yırtıp atmıştım. Aradan yıllar geçtikçe zamanla yapmamaya başladım ve tarifini unutmuşum. Geçen gün geçmişi hatırlayınca bu tatlıda aklıma geldi ve özlediğimin farkına vardım. Tarifini de unuttuğum için internetten aradım. Bulduğum tarifler yoğurt tatlısı adı altında revani tarifleriydi. Sağlıklı bir tarif bulamadığım için de oturdum hatırladığım kadarıyla kenditatlımı kendim yaptım. Ama öyle güzel oldu ki sanki yıllar önceki yaptığım tatlılarıma benzedi ve hemen bu uyguladığım tarifi bir deftere yazdım. Bir daha unutursam belki kıvamını tutturamam diye. Şimdi sizler için bu tarifi yazıyorum.

Yoğurt Tatlısının Malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  • Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 kahve fincanı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limonun sıkılmış suyu

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır?


İlk olarak 3 kahve fincanı dolusu şeker ve üç adet yumurtayı bir mikser yardımıyla çırpalım.
Çırpma işlemini köpüklüm krema kıvamına gelinceye kadar devam edelim. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ekleyip bir miktar daha çırpalım. Kabartma tozu, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunuda ilave ettikten sonra bir elimizle karışımı karıştırırken diğer elimizle ağır ağır unu ilave edelim. Unun hepsini aynı anda ilave ederseniz topaklanır. Bu nedenle karıştırarak unu ilave etmelisiniz.

Kek malzememiz hazır olduktan sonra bir borcamı veya fırın tepsisinin içine iki yemek kaşığı yağla yağladıktan sonra kek hamurunu boşaltın ve yayın. Fırınınızın ısısını 190 dereceye ayarladıktan sonra, kek hamurunuzun bulunduğu borcamı fırına sürün. Hamurunuz pişene kadar fırında beklettiğinizde ilk 20 dakikada kesinlikle fırının kapağını açmayın. Şayet fırının kapağını erken açarsanız o zamana kadar kabarmış olan kek hamurunuz birden sönecektir. 20 dakika geçtikten sonra açın ve bir kürdanla kontrol edin. Kürdanı kek hamuruna sapladığınızda temiz çıkıyorsa hamur pişmiş demektir. Şayet kürdan hamurlu çıkıyorsa henüz pişmemiş demektir. Tek tarafı daha iyi piştiyse çevirin ve tamamen kekiniz hazır olduğunda çıkarabilirsiniz.

Kek hamurunun fırından çıkarılışı önemlidir. Hamuru soğuk bir odada fırından çıkarıyorsanız sönebilir. Isı değişimi ani olmamalıdır. Önce fırının altını kapattıktan sonra kapağını açın ve bir iki dakika bekletin. Ardından oda sıcaklığına çıkarın ve soğuması için beklemeye alın. Şayet çabuk soğusun diye soğuk balkona koyarsanız kek hamurunuz birden söner.

Yoğurt tatlısının şerbeti için ve suyu bir tencere içerisine koyarak kaynatmaya başlayalım. Şerbetimiz hafif hafif fokurdamaya başladığında bir dilim limonun sıkılmış suyunu ilave ederek 4-5 dakika daha kaynatalım. Limonu ilk başta koysanız veya şerbeti ocaktan indirdikten sonra ilave etseniz şerbetiniz daha çabuk şerbetlenir. Bu nedenle ocaktan almadan 5 dakika önce ilave etmek tam zamanı olmaktadır.

Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve bir süre ılıması için serin yerde bekletin. Biraz ılıdıktan sonra kek hamurunuzun üzerinde dökün. Kekin her yerinin ıslanmasına dikkat edin. Şerbeti üzerinde gezdirdikten sonra 30 dakika dinlendirin ve bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.

Yoğurt tatlısının bir başka özelliği de çabuk bozulmuyor olmasıdır. En son yaptığım zaman Ramazan ayıydı. Bu nedenle ailece yemekten sonra fazla tatlı yemediğimiz için bir hafta boyunca tüketemedik. Bir hafta boyunca buzdolabında saklamama rağmen en ufak biçimde bozulma belirtisi göstermedi. Tatlınızı servis edeceğiniz zaman dibinde biriken şerbeti bir yemek kaşığıyla alarak tekrar üzerine serpiştirin ve ıslatın. Bu şekilde kuruma gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Kısaca hem uzun süre bozulmadan muhafaza edebileceğiniz hem yapımı pratik hem de ekonomik ve masrafsız bir tatlının yapılışını öğrenmiş oldunuz.

Yukarıda yoğurt tatlısının tarifini ve tarifteki anlatılan bazı uygulamaların püf noktalarını anlattım. Bu tarifin malzemelerine ve yapılış şekli bakımından anlatılanlara harfiyen uyum sağlarsanız lezzetli bir tatlı yapmamanız için hiçbir sebep yoktur. Püf noktaları da ihmal etmediğiniz taktirde kesinlikle bir hata yapma şansınız da olma ve nefis bir tatlı ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
20.01.2024 00:33:08
Yoğurt Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yoğurt Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yoğurt Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024