Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa da her tatlının kendine has ayrı bir tadı varıdır. Siz de bu tatlının tadını merak ediyor iseniz hazırlanışına ve malzeme listesine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Ardından hazırlanışı kolay olan bu tatlının bir tek hazırlanması ve sunum yapılması kalıyor.

Vezirparmağı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 3 tane yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1000 gr tereyağı veya margarin

Şerbeti İçin Malzemeleri

  • 4 su bardağı su
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu taze limon suyu

Kızartılması için

  • Bir veya iki su bardağı sıvıyağ
Vezirparmağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Vezirparmağı tatlımızın hazırlanışı hamur ile başlayalım ve bunun için suyu bir tencerenin içerisine alıp ısıtalım. Isının suyun içerisine tereyağını ilave edelim ve eritelim. Yağ eriyince tencerenin içerisine unu eleyerek boca edelim ve unun üzerine de tuz ile şekeri serpiştirelim. Kaynayana dek bu karışımı sürekli karıştıralım ve kaynamaya başladığında ise ocağın altını en kısık ateşe alıp 3-4 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirelim.

Hamur tencerenin içerisine yapışmayacak niteliğe geldiğinde ise hamuru ocağın üzerinden indirelim ve ara sıra karıştırarak soğutalım. Bu arada hamur soğurken biz de şerbeti hazırlamaya geçebiliriz. Şerbet için verilen suyu ve toz şekeri uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alalım ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşte şerbeti kaynatalım ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilavesi yapıp bir taşım daha kaynatalım. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için bir kenara kaldıralım.

Hamur soğuduktan sonra diğer malzemeleri hamurun içerisine alalım ve mikser ile çırpalım. Pürüzsüz bir hamur oluşturana dek mikser ile çırpalım ve istediğimiz görüntüye ulaşınca ellerimizi sıvıyağ ile hafif şekilde yağlayalım. Soğuk olan hamurdan parçalar kopartıp önce yuvarlayalım. Ardından ise parmak şeklini verelim ve bu şekilde diğer kalan hamura da aynı işlemi uygulayalım. Şekil verdiğimiz hamurları soğuk olan yağın içerisine alıp her taraflarını kızartalım. Kızarmış olan hamurları önceden hazırladığımız ve soğuttuğumuz şerbetin içerisine alalım ve şerbetini çekene dek bekletelim. Bütün hamurları şerbete buladıktan sonra bir saat kadar bekletelim ve sürenin ardından şerbetin içerisinden çıkartıp servis tabaklarına alalım.

Dip Not; İlk seferde soğuk yağın içerisine aldığımız tatlıları kızarttıktan sonra yağı soğutalım ve ikinci sefer de kızartacağımız hamurları soğuk yağın içerisine alalım. Bu şekilde yağın içerisine alacağımız sıradan yağın soğuk olması gerekiyor. Bu yöntem vezirparmağı tatlısının en önemli bir püf noktasıdır.
21.01.2024 06:33:29
Vezir Parmağı Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Vezir Parmağı Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Vezir Parmağı Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024