Tulumba Tatlısı

Tulumba tatlısı ne kadar kıtır bir lezzeti olursa o kadar zevkle yenilebilecek tatlı çeşitlerinden biridir. Aslında oldukça kolay bir tatlıdır. Normalde dışarıdan aldıklarınız özel makinalarda yapılmaktadır. Ama isterseniz bunu evde kendinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Önemli olan tatlının hamurunu iyi yoğurmanız, pürüzsüz bir kıvam elde etmenizdir.
Bir de tulumba tatlılarını kızartırken ağır ateşte güzelce kızarmalarını sağlamalısınız. Tatlının hamuru kek hamurundan daha sert olmalı, şerbeti ise baklava şerbetinden daha koyu kıvamlı olmalıdır. Daha sonra tatlılarınızı hem konuklarınıza ikram edebilir hem de afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdi hep birlikte tulumba tatlısını hazırlamaya başlayalım.

Tulumba tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 fiske tuz
  • 3 adet yumurta
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ

Şerbet malzemeleri

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Tulumba tatlısı nasıl yapılır?


Tatlının yapımına başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Şerbetin kıvamı koyu olmalıdır. Bir tencerenin içine suyu ve toz şekeri koyalım. Bunu orta ateşe koyarak pişirmeye başlayalım. Kaynamaya başladığında içine bir dilim limonu ilave edelim. Daha sonra koyu kıvamlı oluncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatmaya devam edelim.
Daha sonra ocaktan aldığımız şerbetin soğuması için uygun bir yere alalım.

Şimdi tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayalım. Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu, tereyağı ve tuzu koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynadığında içine 2,5 su bardağı unu ilave edin. Bunu topaklanmaması için tahta bir kaşıklı hızlı bir şekilde karıştırın. Toparlana hamuru yaklaşık 2-3 dakika sertçe vurarak pişirin. Daha sonra ocaktan alarak, ılınmasını sağlayın. Hamurunuz ılındıktan sonra, içine yumurtaları kırarak iyice yedirin. Bu sırada hamurunuz parçalı bir görünüm alabilir. Fakat bunun için telaş etmenize gerek yok. Siz hamuru yoğurdukça kendisi düzelecektir. İçine irmik ve nişastayı da ilave ederek yoğurmaya devam edin.

Hamur hazır olduğunda, derin bir kızartma tenceresinin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Yaklaşık bir litre kadar yağ kullanabilirsiniz. Hamurunuzu sağlam bir sıkma torbasının içine koyun. Yağı kızdırmadan hamuru içine sıkacaksınız. Tulumba tatlısının şeklini veren tırtıl kalıbı kullanırsanız, hazır tatlılardan farklı olmayan şekilde tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Olmazsa elinizle şekil vermeye çalışın. Yağın içine yeteri kadar hamur sıktıktan sonra, ocağın altını açın. Yağ kızıp tatlılar yağın üzerine çıkınca, biraz ateşin ayarını düşürün ve tatlıları istediğiniz kadar kızartın. Ağır kızardığı kadar çıtır bir tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Yağın içinden aldığınız tatlıları soğuk şerbetin içine atın. Burada 1-2 dakika kaldı mı yeterli olacaktır. Bu arada daha hamurunuz varsa, ocağın altını kapatın ve yağın soğumasını sağlayın. En azından yağ iyice ılınsın. Bunu yapmazsanız, tatlıları içine attığınızda hemen kızaracak ve içleri hamur kalacaktır. Ayrıca tulumba tatlısının özelliği olan çıtırlık elde edilmeyecektir.

Şerbetlenen tatlıları servis tabaklarına alarak, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
23.01.2024 04:03:06
Tulumba Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tulumba Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tulumba Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024