Tatlı Çeşitleri

Tatlı çeşitleri, toplum olarak tatlıya çok düşkün bir milletiz. Özellikle davet sofraları, doğum günleri, ailenin bir arada olduğu zamanlar ve kabul günlerinde tatlı olmazsa olmazlardandır. Şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar ve kekli tatlılar olarak farklı tatlı çeşitleri ile zengin bir mutfak kültürümüz vardır. Yöresel olarak da her yörenin kendine has tatlı çeşidi vardır.
Ancak yöresel lezzetler herkesin damak zevki ile uyuşmayabiliyor. Bunun için riske atmamak adına özel günlerde klasik lezzetlerden yana olmak daha pratik ve güvenli olabilir. Eğer sizde damak zevkinize uygun tatlı çeşitleri arıyorsanız tariflerimize göz atabilirsiniz.

Tatlı çeşitleri


Kadayıf tatlısı için gerekli malzemeler

  • 500 gr tel kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 300 gr tereyağı veya margarin

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı: Kadayıf tatlısını hazırlamak için geniş bir tepsinin içerisine kadayıfı serin ve tel tel olacak şekilde açın. Açılan kadayıfın üzerine yağı çok sıcak olmayacak şekilde eritip ilave edin. Yağ ile kadayıfı birbirine yedirin ve karıştırın. Yağ ile karışan kadayıftan bir miktar alın ve ufak bir kâsenin içerisine, kenar kısımları dışarıda kalacak şekilde serin. Kâsenin içerisine ceviz içi serpiştirin ve kalan kadayıfı cevizin üzerine kapatın. Fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kâğıt serin.
Kâse de bulunan kadayıfı tepsiye ters çevirip çıkartın. Bütün kadayıflar bitene kadar bu işlemi uygulayın. Tatlının bulunduğu tepsiyi fırına gönderin ve yaklaşık 25 dakika 185 derecelik fırında pişirin. Kadayıf tatlısı fırında pişerken sizde bu arada şerbetini hazırlamaya geçin. Şerbet için verilen malzemelerden süt hariç hepsini pişirme kabının içerisine alıp kaynatın. Şerbet kaynayıp koyulaştığında içerisine sütü ilave edip tekrar kaynatın ve ocağın altını kapatın. Fırında bulunan tatlı pişmiş ise fırından alın ve hafif ılık olması için bekletin. Tatlı ve şerbetin her ikisinin de çok sıcak olmayacak şekilde ılık olması gerekiyor. Aksi halde şerbet sıcak olursa kadayıf hamur olabilir. Tatlı şerbetini çektiğinde servis tabaklarına alın ve üzerine toz fıstık ile süsleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.

Muhallebili kemalpaşa tatlısı için gerekli malzemeler
  • 1 paket kemal Paşa tatlısı
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 şeker kaşığı limon suyu
Muhallebisi için
  • Yarım paket margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 litre süt
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 1 tane damla sakızı
Hazırlanışı: Muhallebili kemalpaşa tatlısının hazırlanmasına ilk önce muhallebi ile başlayın. Bunun için margarin veya tereyağını bir pişirme kabının içerisine alın ve eritin. Yağın rengi hafif açıldığında içerisine unu ilave edip kavurun. Tatlının güzel olması için unun güzel bir şekilde kavrulması gerekiyor. Birkaç dakika unu sürekli karıştırarak kavurun ve kokusu çıktığında içerisine toz şekeri ilave edin. Toz şeker un ile eridiğinde içerisine sütü ilave edip hızlı bir şekilde karıştırın. Tatlıyı kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başladığında bir kenara kaldırın ve şerbeti hazırlamaya geçin. Şerbet için verilen malzemeleri bir kabın içerisine alıp 8-9 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbetin içerisine kemal Paşa tatlılarını alıp kaynatın. Böylelikle tatlı şerbeti daha kolay çekecektir. Şerbetini çeken tatlıyı bir borcam veya kalıplı bir tepsinin içerisine alın. Eğer vaktiniz varsa kemal Paşa tatlısının şerbetini bir gün önceden hazırlayıp tatlıyı şerbeti çekene dek bir gece bekletebilirsiniz. Şerbetini çeken tatlısının üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebiyi gezdirin. Bir saat kadar buzdolabında bekletin ve sürenin ardından dilimleyip sunum yapın.

Afiyet olsun.
20.01.2024 03:02:10
Tatlı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tatlı Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024