Şerbetli Tatlılar

Şerbetli tatlılar, Özellikle davet sofraları ve kutlamaların ardından afiyetle tüketilebilecek tatlı çeşitleridir. Ayrıca şerbetli tatlıları yaparken dikkat edilecek önemli ayrıntı şerbetin içerisine katılması gereken limon suyudur. Limon suyunu ilave etmeniz halinde tatlılar hem şekerlenmeyecektir hem de limonun aroması tatlıya enfes bir lezzet katacaktır.

Şekerpare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 avuç fındık içi
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4 veya 5 damla limon suyu

Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?


Şekerpare tatlısının hazırlığına şerbetle başlayıp soğumasını kolaylaştıralım. Şerbeti pişirmek için uygun büyüklükte bir pişirme kabı alalım ve içerisine suyla beraber toz şekeri ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerinde şerbeti iki taşım kaynatalım ve limon suyunu dâhil edelim. Sonra şerbeti bir iki tahta kaşıkla karıştırıp beş dakika kadar kısık ateşte kaynatalım. Ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için bir kenarda bekletelim. Şerbet soğurken biz de tatlının hamuru hazırlamaya geçelim ve hamuru yoğuracağımız çukur bir kap alalım. Karıştırma kabına ilk önce yumurtaları kıralım ve çatalla yumurtaları dağıtıp çırpalım.
Yumurtaların üzerine irmik, vanilya, sıvıyağ, kabartma ve unu ilave edip parmak uçlarımızla karışımı yoğuralım. Ardından kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım ve hamurdan ceviz iriliğinde bir tane parça kopartalım. Koparttığımız parçayı avuç içimizde yuvarlayalım ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine oturtalım. Eğer evinizde o an yağlı kâğıt yok ise fırın tepsisinin içerisini sıvıyağla yağlayabilirsiniz. Diğer hamurlara da aynı işlemi yaparak, her hamurun orta kısmına bir tane fındık yerleştirelim. Bu aşamada fındığı hamura yerleştirirken biraz bastırmanız da fayda olacaktır. Hazırladığımız tatlıları fırına gönderelim ve 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar bekletelim. Her tarafı kızaran tatlımızı fırının içerisinden alalım ve ılıması için bir müddet bekletelim. Tatlımızın her tarafına şerbet dökelim ve üzerine bir tane tepsi kapatıp bir saat kadar bekletelim. Bir saatin ardından şekerpare tatlımızı servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Pratik Baklava İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 250 gr dövülmüş ceviz içi
  • 500 gr tereyağı
Şerbeti için
  • 1 kilo toz şeker
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Pratik Baklava Nasıl Yapılır?

Pratik baklava tatlımız için öncelikle şerbeti hazırlamaya geçelim ve şerbet için verilen malzemeleri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kısalım ve içerisine bir tatlı kaşığı limon suyunu ilave edip 6 dakika kadar pişmeye bırakalım. Sürenin ardından şerbeti ocağın üzerinden alıp ılıması için bir kenara kaldıralım. Şerbet ılırken biz de pratik baklavamızın hazırlığına geçelim. Bunun için hazır olarak aldığımız baklavalık yufkaya uygun bir tane fırın tepsisi ayarlayalım. Eğer böyle bir imkânımız yok ise yufkayı kuru olan tezgâhın üzerine serelim ve fırın tepsimizi yufkanın üzerine alıp dışarı da kalan kısımları bir bıçak ile keselim. Tereyağını bir cezve veya sos tavasının içerisine alıp eritelim. Yanmayacak derecede erittiğimiz tereyağından tepsinin her tarafına sürelim. Akabinde iki tane baklavalık yufkayı oklavaya sarıp fırın tepsisine yerleştirelim. Yufkaların üzerlerine bir fırça ile tereyağından sürelim. Tekrar iki tane baklavalık yufka alalım ve onların üzerine de tereyağı sürüp ceviz içinden serpiştirelim. Oklavaya iki tane yufka daha sarıp cevizlerin üzerini kapatalım ve tereyağı sürüp tekrar yufka yerleştirelim. Tepsinin en üst kısmına gelene dek bu işlemi uygulayalım ve son olarak tepsiye yufka döşeyip işlemi bitirelim. Baklavamızı bir keskin bıçakla güzel bir şekilde keselim ve kalan tereyağını da baklavanın her tarafına dökelim. Hazırladığımız tatlımızı fırına gönderip 200 derecede yaklaşık yarım saat kadar pişirelim. Süre içerisinde nar gibi kızaran baklavamızı fırından alalım ve biraz ılıdıktan sonra üzerine ılık şerbeti dökelim. Baklava tepsimizin üzerine başka bir tepsi kapatıp tatlımızı bir saat kadar dinlendirelim. Dinlenmiş olan pratik baklavamızı servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Fıstıklı Sarma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 400 gr çekilmiş Antep fıstığı
  • 750 gr tereyağı
Şerbeti için
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
Fıstıklı Sarma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Fıstıklı sarma tatlısının yapılışına şerbet ile başlayalım ve şerbet için verilen malzemelerden toz şeker ile suyu bir pişirme tenceresinin içerisine alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Kısık ateşte şerbeti kaynayana dek pişirelim ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim. Limon suyunu ekledikten sonra şerbeti beş altı dakika daha kaynatıp ocağın üzerinden indirelim. Şerbet ılırken biz de fıstıklı sarma tatlının diğer hazırlıklarına geçelim. Öncelikle tereyağını bir ufak tencerenin içerisine alıp eritelim. Yağın rengi hafif kararınca ocağın üzerinden indirelim ve 2-3 dakika kadar bekletelim. Aldığımız hazır baklavalık yufkalardan bir tanesini tezgâhın üzerine serelim ve her tarafına tereyağından sürelim. Tereyağının üzerine de çekilmiş Antep fıstığından serpiştirelim ve yufkayı oklavaya saralım. Çok sıkı olmayacak şekilde oklavaya sardığımız yufkanın bir kenarından tutalım ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine çıkartalım. Kalan diğer hazır baklavalık yufkalara da aynı tekniği uygulayalım ve bütün yufkalar bittikten sonra üzerlerine kalan tereyağını bir fırçayla sürelim. Hazırladığımız fıstıklı sarma tatlımızı 180 derecelik fırına gönderelim ve 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Fazla kızarmadan tatlımızı fırında alalım ve ılımaya bırakalım. Tatlı ılıdıktan sonra üzerine ılık olan şerbeti dökelim ve dinlenmesi için birkaç saat bekletelim. Dinlenip şerbetini çeken tatlımızı uygun büyüklükte dilimleyip servis yapalım. Arzu ederseniz eğer tatlıyı servis yapacağınız sırada üzerlerine dövülmüş Antep fıstığı serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:27:51
Şerbetli Tatlılar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şerbetli Tatlılar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şerbetli Tatlılar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024