Şerbetli Gül Tatlısı

Şerbetli gül tatlısı, görselliği ile gözlere hitap eden, lezzeti ile ise damaklarda harika bir tat bırakan hafif ve yapılışı oldukça kolay bir tatlı tarifidir. Görsel anlamda misafirlerinize bir şölen yaşatmak istiyorsanız şerbetli gül tatlısını deneyebilirsiniz. Görünüşte zor gibi görünen aslında yapımı çok kolay olan tatlı mutfak deneyimi olmayanalar hatta daha önce hiç şerbetli tatlı yapmayanların bile kolaylıkla yapabileceği bir tatlı türüdür.
Gevrekliğini oldukça uzun süre muhafaza ettiği için bayramlarda da sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Peki, şerbetli gül tatlısı nasıl yapılıyor? Hangi malzemeler kullanılıyor? Hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte yapalım.

Şerbetli Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri


Hamuru için

  • Oda ısısında erimiş 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tane yumurta
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 kahve kaşığı sirke
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için
  • 1 çay bardağı tüm fındık içi
  • Toz Antep fıstığı
Şerbetli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli gül tatlısının şerbeti için, uygun bir tencereye verilen ölçülerde toz şeker ve suyu ilave edin. Tencereyi ocağa alarak, şeker eriyene kadar devamlı karıştırın.
Aksi halde şerbet şekerlenebilir. Şerbetin şekerlenmesini önlemek için şeker eriyene kadar karıştırılması gerekir. Şerbet kaynama aşamasına ulaştığı zaman, ocağın ısısını azaltın. 5 dakika kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra limon suyunu ilave ederek 15 dakika daha kısık ocakta kaynatın. Şerbetli gül tatlısı için hazırlanan şerbetin yoğun bir kıvamda olması gerekmektedir. Şerbet yoğun bir kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve şerbeti soğumaya alın.

Tatlının hamuru için, yoğurma kabına ilk olarak sıvı malzemeleri koyun. Oda ısısında erimiş tereyağı, sıvıyağ, yumurta ve yoğurdu ekleyin. Sıvı malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri ekleyin. İlk olarak irmik, vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışmayacak kıvama ulaşana kadar yavaş yavaş un ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur oldukça yumuşak bir kıvama sahip olmalıdır. Hamurun yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine nemli bir bez kapatarak 20 dakika kadar dinlendirin.

Hamurun dinlenme süresi tamamlandıktan sonra hamuru büyük büyük bezelere ayırın. Mutfak tezgâhını hafif unlayıp bezeleri merdane ile açın. Hamur ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Orta kalınlıkta bir hamur açtıktan sonra ufak bir çay bardağı ile hamuru yuvarlak yuvarlak kesin. Her bir yuvarlağı diğerinin yarısından başlayarak üzerine koyun. Üst üste sıraladığınız hamurları dıştan başlayarak içe doğru rulo şeklinde katlayın. Her bir ruloyu ortadan ikiye kesin. Bu sayede her bir rulodan iki adet tatlı çıkacaktır. Her bir gülün ortasına tüm fındık yerleştirin. Hazırladığınız gülleri kesme yerleri altta kalacak şekilde fırın kabına aralıklar ile dizin. Tepsiyi önceden 190 derecede ısıtılmış fırına verip, güllerin üzeri kızarana kadar pişirin. Güller kıpkırmızı kızardıktan sonra fırından alın. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine bir kepçe kullanarak eşit şekilde dökün. Tatlı şerbette 1-2 saat kadar bekledikten sonra servis yapmak için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
18.01.2024 23:19:28
Şerbetli Gül Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şerbetli Gül Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şerbetli Gül Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024