Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap mutfağından mutfaklarımıza kadar ulaşmış bir tatlı tarifidir. Arap mutfağına ait olan bu muhteşem tatlı tarifi Şambaba tatlısı, İzmir tatlısı, Şambali tatlısı olarak da bilinmektedir.
Ayrı zamanda Şam tatlısı baba tatlısı olarak da isimlendirilmektedir. Şam tatlısı tıpkı revani tatlısı gibi irmik kullanılarak hazırlanan bir tatlı türüdür. Aynı zamanda revaninin vazgeçilmez malzemesi yoğurt Şam tatlısının da vazgeçilmez malzemelerinden biridir.

Şam tatlısı İzmir'de sokak tatlıcılarında satılan şerbetli bir tatlı türüdür. Bu nedenle de ülke genelinde daha çok İzmir ve çevresinde bilinmekte, yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Şam tatlısı püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında sonuç her zaman yüz güldürücü olacaktır. Tatlının hamuru ve şerbeti aynı ılıklıkta buluşturulduğunda çok daha hoş bir lezzet yakalanabilmektedir. Bir diğer püf noktası da malzemelere eklenen irmiktir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra irmik eklenerek 20 dakika kadar beklenirse irmikler şişerek daha hoş bir lezzet yakalanabilir.

Şam tatlısı, irmik, yoğurt, un, toz şeker, vanilya ve kabartma tozu gibi her evin mutfağında kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Tatlının malzemelerine ulaşmak kolay olduğu gibi yapılışı da bir o kadar basittir.
Üzeri için kullanılacak fındık ya da badem tatlının lezzetine lezzet katmaktadır. Yine tercihe göre yanında ya da üzerinde kaymak ile servis yapılabilir. Yaz sıcaklarında kaymak yerine dondurma tercih edilebilir. Şam tatlısının yapılışına göz attıktan sonra umarız denersiniz ve muhteşem tatlıyı sofralarınıza taşıyarak sevdiklerinize ikram edersiniz. Bir kere denediğinizde emin olun ki favori tatlılarınız arasında yer alacaktır. Muhteşem bir lezzet olan Şam tatlısına hangi malzeme ne kadar kullanılıyor? Tatlı hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri


Şam Tatlısının Hamuru için

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu

Şam Tatlısının Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu
Şam Tatlısının Üzeri için
  • Fıstık ya da badem
Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şam tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun bir tencerenin içine 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri ekleyerek ilk önce şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra şerbeti ocağa alarak orta hararetli ısıda kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin. Limon suyu ile bir iki taşım daha kaynatarak şerbeti ılıması için ocaktan alın.

Şerbet hazırlandıktan sonra Şam tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayın. Çukur bir karıştırma kabının içine 2 su bardağı yoğurdu ve 1 su bardağı toz şekeri dökün. İki malzemeyi homojen bir şekilde karıştırın. Şeker tamamen erimelidir. Şeker ve yoğurt iyice karıştıktan sonra irmiği ilave ederek yukarıda da bahsettiğimiz gibi 20 dakika bekleyin. Bu 20 dakikalık süre içinde irmik şişecektir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek malzemeleri birbiri ile iyice karıştırın. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra borcam tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile güzelce yağlayın.

Hazırladığınız Şam tatlısı hamurunu yağladığınız tepsiye düzgün bir şekilde dökerek yayın. Bir kaşıktan yardım alarak tepsiye eşit yayılmasını sağlayın. Daha sonra tatlıyı fırına vermeden önce dilimlere kesin. Kestiğiniz her bir dilimin üzerine badem ya da bir tane fıstık bastırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tatlıyı vererek 40 dakika kadar Şam tatlısının altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Tatlıyı fırından almadan önce pişirip pişmediğini test edin. Pişen tatlıyı fırından alarak ılıması için bir kenara bırakın. Ilıyan tatlıyı dört eşit parçaya bölün. Tıpkı tatlının keki gibi ılıyan şerbeti Şam tatlısının üzerine eşit şekilde bir kepçe yardımı ile dökün. Şam tatlısını 2 saat kadar şerbetini çekmesi için bekletin. 2 saatin sonunda Şam tatlısı servis için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 06:08:09
Şam Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şam Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şam Tatlısı"
ben 4 su bardağı su katmak istiyorum.bir şey olur mu? yani tarifi etkiler mi?
beren . 09.06.2016

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

Kıvrım Tatlısı

Kıvrım tatlısı, hamur açmakla arası olmayan hanımlar için hazırlaması biraz zahmetli olmasına rağmen son derece lezzetli ve çıtır çıtır bir şerbetli tatlı çe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024