Osmanlı Tatlıları

Osmanlı Tatlıları, Osmanlı zamanında yapılan ve padişahların tadına baktıkları tatlılardır. Özellikle Osmanlı dönemine ait pek çok sütlü ve şerbetli tatlı çeşidi bulunmaktadır. Sizde Osmanlı zamanında yapılan tatlıları merak ediyor iseniz eğer yazımızın devamına göz atmanızı öneririz.

Osmanlı Tatlıları


<
/div>

Fetih Sarması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 tane yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 bardak un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
Fetih Sarması Nasıl Yapılır?

Fetih sarmasını hazırlamak için yumurtaları bir karıştırma kabının içerisine alalım. Yumurtaların üzerine toz şeker, sıvıyağ ve unu ilave edip mikserle yüksek devirde çırpalım. Arzu ederseniz eğer yumurtalarla toz şekeri ilk önce çırpıp köpüklü bir kıvama getirebilir ve arkasından diğer malzemeleri harcın içerisine ilave edip karıştırabilirsiniz. Ancak Osmanlı zamanında bu şekilde hazırlandığı için tarif bu şekildedir. Karıştırılmış olan malzemeleri 15 dakika kadar çırptıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt döşenmiş bir kare tepsiye hamuru döküp yayalım. Fırın tepsisini 175 derecelik fırına yollayalım ve pişmesini bekleyelim. Bu aşamada üzeri kızarana dek pişmesi yeterli olacaktır.
Pişmiş olan keki fazla kurutmadan fırından alalım ve üzerine dökeceğimiz şerbeti hazırlayalım. Bu tatlının şerbetini pişirmeden hazırlıyoruz. Bunun için su ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp karıştıralım. Suyun ılık olması şekerin daha çabuk erimesini sağlayacaktır. Şeker eridikten sonra tatlının her tarafına bir kaşıkla şerbetten gezdirelim. Tatlının şerbetini dökerken dikkat edilecek en önemli ayrıntı, tatlının çok fazla ıslak kalmaması ve çok şerbetli olmamasıdır. Bunun için şerbeti dökerken dikkat etmenizde fayda olacaktır. Hamurun üst kısmına baldan sürelim. Ardından çekilmiş Antep fıstığını serpiştirelim ve keki geniş olan yerindne tutup rulo şeklinde saralım. Sardığımız tatlıyı rulo şeklinde kesip sunum yapalım.

Tulumba Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı su

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 3,5 su bardağı su
Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tulumba tatlısını hazırlamak için öncelikle şerbet ile başlayalım ve bunun için suyla toz şekeri bir pişirme kabına alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbeti kısık ateşte pişirelim ve birkaç taşım kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbeti bir kenara kaldırıp soğutalım. Şerbet soğurken biz de tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya geçelim. Hamurunu hazırlamak için bir tencere alalım ve içerisine yağı, şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve yağ malzemeler ısındığında tencerenin içerisine unu ilave edelim ve bu aşamada hamuru oluşturmak için hızlı hızlı karıştıralım. Hamuru ocağın üzerinden indirelim ve soğuması için biraz bekletelim. Soğumuş olan hamurun üzerine 3 tane yumurta kırıp kaşıkla iyice karıştıralım ve yumurtaları hamura yedirelim. Yumurtaların ardından hamurun içerisine irmikle nişastaya katıp güzelce yoğuralım ve kaşıkla karıştıralım. Hazır hale gelen hamuru bir sıkma torbasının içerisine alalım. Tulumba tatlısını kızartacağımız tava veya tencerenin içerisine sıvıyağı ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim ve ısıtalım. Yap kızınca tencerenin içerisine tulumba hamurun sıkalım ve yavaş, yavaş pişirelim. Sıkma torbasının ağız kısmına yıldızlı veya sevdiğiniz herhangi bir şekilli uç takabilir ve şekilli tulumba tatlıları yapabilirsiniz. Kızarmış olan hamurları soğuk olan şerbetin içerisine bırakıp şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Tarçınlı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 2,5 su bardağı dolusu un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 fiske tuz
  • 1 tane yumurta

Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 tane karanfil
  • 5 damla limon suyu
Tarçınlı Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tarçınlı lokma tatlısı için ilk önce şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen su ile şekeri bir pişirme kabın alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Orta harlı ateşin üzerine şerbeti beş dakika kadar kaynatalım ve ardından içerisine karanfil ile limon suyunu ilave edip soğuması için bekletelim. Hamuru oluşturmak için bir karıştırma kabı alalım ve içerisine suyla birlikte mayayı ilave edip parmak uçlarımızla eritelim. Harcın içerisine tuz, tarçın, yumurta ve yavaş yavaş da un ilavesi yapıp karıştıralım. Kek harcından biraz da yoğun kıvama getirdiğimiz hamurun üzerine bir tülbent kapatalım ev mayalanması için biraz bekletelim. Mayası gelmiş olan hamurun üzerine tülbendi alalım ve kızartacağımız tavayı da ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine yağ ilavesi yapıp ısıtalım ve kızgın yağın içerisine hamurdan birer tatlı kaşığı alıp bırakalım. Kızarmış olan tarçınlı lokma tatlılarını soğuk şerbetin içerisine bırakalım ve şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 21:37:12
Osmanlı Tatlıları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Osmanlı Tatlıları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Osmanlı Tatlıları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024