Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı, bu tatlıyı şimdiye kadar yemedim diyen eminiz yoktur. Herkes çocukluğundan itibaren buram buram nefis kokusuyla, sıcak olarak yediği lokmaların tadını unutamaz. Yöresel olarak farklı boylarda hazırlanabilir. Kimi küçük top şeklinde, kimisi daha iri boyda ve ortası delikli yapılabilir. Ancak ortak noktaları lokmalar ve şerbetidir.
Bazen köşe başında lokma dökenleri görebilirsiniz. Gelen geçen herkese yetecek kadar lokma dökülebilir. Bunları sıcak olarak çıtır çıtır lezzetiyle yiyeceksiniz. Canınız her çektiğinde evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı türüdür. İçinde bulunan malzemelerde öyle yumurta, süt, yoğurt gibi ürünlerde yok. Sadece su, un, tuz ve maya kullanacaksınız. Bir de şekerle şerbet hazırlayacaksınız. Lokma tatlısı sadece ilk pişirildiği gün çıtır lezzetiyle tüketilebilir. Daha sonradan yumuşar. Bu nedenle tüketilecek kadar hazırlamalısınız.

Son derece basit olan malzemeleriyle severek tüketilen tatlılardan birisi olan lokma tatlısı, Ege bölgesinde daha fazla tüketilmektedir. Bu yörede adına genellikle İzmir lokma denilmektedir. Başka yörelerde yapılıyor olsa da İzmir şehrimizle özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle dini açıdan önemli olan Ramazan gibi günlerde çevreye lokma tatlısı dağıtılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.

Lokma tatlısı için gereken malzemeler

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (Bunu mayalanmayı hızlandırmak için kullanacağız)
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Şerbet malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Lokmaları kızartmak için

  • Bol miktarda sıvı yağ
Lokma tatlısı nasıl yapılır?

Lokma tatlısını hazırlamaya şerbeti pişirmekle başlayın.
Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu ve limonu koyarak, ocağın üzerine alın. Orta ateşin üzerinde, şerbetin üstünde iri gözler çıkıncaya kadar kaynatın. Şerbetinizin kıvamı koyu olmalıdır. Lokma tatlısının bir özelliğidir bu. Şimdi lokmaları hazırlamak için, uygun bir kabın içine hamur malzemelerini koyacağız. Elenmiş unu, tuzu, toz şekeri, su ve kuru mayayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Hazırlayacağınız hamurun kıvamı aynı koyu kek hamuruna benzemelidir. Bunu hazırladıktan sonra, mayalanmasını sağlamak için en az 1 saat kadar bekletmeniz gerekir.

Lokma hamuru iyice mayalandıktan sonra, derin bir tencerenin içine bol miktarda sıvı yağı koyun. Bunu yüksek ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ iyice kızınca, hamurdan elinize alın. Elinizi hamurla birlikte sanki yumruk yapar gibi sıkın. Bunu hafifçe yapın. Küçük bir kâseye az miktarda sıvı yağ koyun. Bir tatlı kaşığını bu yağa batırın. Yumruk yaptığınız elinizdeki hamurun üstte kalan miktarını kaşıkla alın ve bunu kızgın yağın içine atın. Bu işlemi elinizdeki hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapmalısınız. Bu arada delikli bir kepçeyle kızgın yağın içindeki lokmaları karıştırın. Kızaran lokmaları önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine atarak, yaklaşık 2 dakika kadar tutun. Daha sonra lokmaları başka bir tabağın içine alın. Bu arada kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirin. Tüm lokmaları pişirip, şerbetledikten sonra, servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Sevdikleriniz bu nefis lokma tatlısını çok beğenecektir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 16:45:26
Lokma Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lokma Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lokma Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024