Külah Tatlısı

Külah tatlısı, Bulgaristan mutfağının meşhur Funiyki tatlısıdır. Bulgaristan'da meşhur olup bizim mutfağımıza giren külah tatlısının hem yapılışı pratik hem de oldukça lezzetli bir tatlı türüdür. Külah tatlısını yapabilmek için metal külah gereklidir. Metal külah bulamayanlar için bir alternatif de dondurma külahları olabilir. Dondurma külahlarını bir yağlı kâğıt ile sarıp kullanabilirsiniz.
Şimdi külah tatlısının tarifine geçelim.

Külah Tatlısının Malzemeleri


Külah Tatlısı Hamuru için

  • İki tane yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Bir su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • Bir su bardağından biraz eksik şeker
  • Bir paket vanilya
  • Bir paket kabartma tozu
  • 700 gram un

Muhallebisi için

  • Bir tane yumurta
  • Bir litre süt
  • ¾ su bardağı un
  • Bir paket vanilya
  • Bir su bardağı şeker
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
Külah Tatlısı Üzeri için
  • Ceviz
  • Pudra şekeri
Külah Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak külah tatlısının hamurunu hazırlayalım. Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri bir kaba koyarak kulak memesi sertliği alana kadar yoğuralım ve iki eşit parçaya bölerek iki parçayı da merdane yardımıyla açalım. Ardından açılan hamuru şeritler halinde keserek bir şeridi bir külahı kaplayacak şekilde saralım. Dikkat edilmesi gereken nokta hamurları külaha sararken alt ucunda boşluk bırakmamaya çalışalım.
Tüm hamurları aynı şekilde külaha sardıktan sonra fırının derecesini 180 dereceye getirdikten sonra külahları yağlanmış tepsiye dizerek fırına verelim. Külahlar pembeleşene kadar pişirelim. Külahlarımız piştikten sonra fırından alalım ve muhallebinin yapılışına geçelim.

Muhallebi için yazığımız malzemelerden tereyağı ve vanilya hariç hepsini bir kaba koyarak mikser ile iyice karıştıralım ve ocağın altını açarak pişirelim. Muhallebimiz koyulaşınca kaynama başlamış olacaktır. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan almadan önce vanilya ve tereyağını ilave edip bir süre daha karıştırdıktan sonra ateşten alalım. Külah tatlısı için muhallebiniz hazırdır.

Külahları diklemesine alacak kadar derin bir kap içerisine diklemesine yerleştirelim ve muhallebiyi külahların içerisine dökelim. Tüm külahları doldurduktan sonra üzerine ceviz gezdirebilirsiniz. Dilerseniz ceviz yerine fıstık, çilek parçaları gibi farklı tatlarla da süsleyebilirsiniz. Külah tatlınız soğuduktan sonra üzerine streç film çekerek buzdolabına koyun ve bir iki saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
21.01.2024 07:52:44
Külah Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Külah Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Külah Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024