Külah Tatlısı
Külah tatlısı, Bulgaristan mutfağının meşhur Funiyki tatlısıdır. Bulgaristan'da meşhur olup bizim mutfağımıza giren külah tatlısının hem yapılışı pratik hem de oldukça lezzetli bir tatlı türüdür. Külah tatlısını yapabilmek için metal külah gereklidir. Metal külah bulamayanlar için bir alternatif de dondurma külahları olabilir. Dondurma külahlarını bir yağlı kâğıt ile sarıp kullanabilirsiniz.
Şimdi külah tatlısının tarifine geçelim.
Külah Tatlısının Malzemeleri
Külah Tatlısı Hamuru için- İki tane yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Bir su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
- Bir su bardağından biraz eksik şeker
- Bir paket vanilya
- Bir paket kabartma tozu
- 700 gram un
Muhallebisi için- Bir tane yumurta
- Bir litre süt
- ¾ su bardağı un
- Bir paket vanilya
- Bir su bardağı şeker
- Bir yemek kaşığı tereyağı
Külah Tatlısı Üzeri içinKülah Tatlısı Nasıl Yapılır?
İlk olarak külah tatlısının hamurunu hazırlayalım. Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri bir kaba koyarak kulak memesi sertliği alana kadar yoğuralım ve iki eşit parçaya bölerek iki parçayı da merdane yardımıyla açalım. Ardından açılan hamuru şeritler halinde keserek bir şeridi bir külahı kaplayacak şekilde saralım. Dikkat edilmesi gereken nokta hamurları külaha sararken alt ucunda boşluk bırakmamaya çalışalım.
Tüm hamurları aynı şekilde külaha sardıktan sonra fırının derecesini 180 dereceye getirdikten sonra külahları yağlanmış tepsiye dizerek fırına verelim. Külahlar pembeleşene kadar pişirelim. Külahlarımız piştikten sonra fırından alalım ve muhallebinin yapılışına geçelim.
Muhallebi için yazığımız malzemelerden tereyağı ve vanilya hariç hepsini bir kaba koyarak mikser ile iyice karıştıralım ve ocağın altını açarak pişirelim. Muhallebimiz koyulaşınca kaynama başlamış olacaktır. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan almadan önce vanilya ve tereyağını ilave edip bir süre daha karıştırdıktan sonra ateşten alalım. Külah tatlısı için muhallebiniz hazırdır.
Külahları diklemesine alacak kadar derin bir kap içerisine diklemesine yerleştirelim ve muhallebiyi külahların içerisine dökelim. Tüm külahları doldurduktan sonra üzerine ceviz gezdirebilirsiniz. Dilerseniz ceviz yerine fıstık, çilek parçaları gibi farklı tatlarla da süsleyebilirsiniz. Külah tatlınız soğuduktan sonra üzerine streç film çekerek buzdolabına koyun ve bir iki saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
21.01.2024 07:52:44
Külah Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|