Kıbrıs Tatlısı

Kıbrıs Tatlısı, Rum ve Kıbrıs kesiminde meşhurlaşmış ve günümüz mutfaklarına eşsiz lezzetiyle gelen şık tatlı tariflerinden biridir. Krema ve kuruyemişli olarak hazırlanan Kıbrıs Tatlısı'nın tarifini denediğinize pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz. Birebir ölçülerle bu tatlıyı denediğinizde kıvamının tutmaması mümkün değildir. Adını Kıbrıs'tan almış bu tatlı çeşidi maharetli eller sayesinde lezzeti dillere destan haline gelen tatlı çeşitleri arasında yer almaktadır.

Özel günlerinde misafirlerine değişik ve yöresel lezzet hazırlamak isteyen kişiler için halk arasında yaygınlaşan ve en çok sevilen tatlılar arasında yer alan Kıbrıs Tatlısı'nın malzemeleri temin etmek de oldukça kolaydır. Alt zemininde kıtırlı kek ile özel olarak yapılan Kıbrıs Tatlısı şerbetli bir tatlı çeşidi olduğundan özellikle şeker ve diyabet hastalarının dikkat ederek tüketmeleri gerekmektedir. Kıbrıs Tatlısı hazırlarken özellikle şerbetini tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce hazırlayarak soğutmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kıvamının tam olarak tutması için misafirlerinize ikram etmeden önce buzdolabında 2-3 saat bekleterek sunmanız servis önerimizdir.

Ayrıca kıtır kıtır bir kek için kullanacağınız yağı aspir yağı olarak tercih etmeniz sağlık açısından oldukça etkili olacaktır. Aspir Yağı'nın faydalarından biraz bahsetmek gerekirse; kolestrerolu dengelemede yardımcı olmaktadır. Det kanamalarında sancıların giderilmesinde oldukça etkilidir.
Mideyi kuvvetlendiren özelliği bulunan Aspir Yağı aynı zamanda vücuttaki kas dokusunu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca çağın en büyük kusurlarından biri olan yaşlanmanın kırışık etkilerini gidermede oldukça etkili olduğundan birçok kozmetik ürünlerinde de bulunmaktadır ve daha birçok şifa kaynağını bünyesinde barındıran Aspir Yağı'yla Kıbrıs Tatlısı'nı hazırladığınızda kekin daha da lezzetli olmasında etkili olacağını tavsiye etmekteyiz.

Bunun dışında Kıbrıs Tatlısı ile ilgili olarak ufak bir öneride bulunmamız gerekirse; tatlıyı bir gece önceden hazırlayarak yapmanız kekin şerbeti iyice çekmesi için bir gece önceden hazırlayarak bekletmeniz ve buzdolabında muhafaza etmeniz oldukça etkili olacaktır. Ayrıca kek hamurlarında kullanılan kuru malzemelerin (Un, karbonat, kabartma tozu vb. Gibi) her zaman elekten geçirilerek kullanılması da kekin kabarık olmasını tetikleyici nedenlerdendir. Kıbrıs Tatlısı malzemelerinde kullanacağınız yumurta da oda sıcaklığında bekletilen ve orta ısıda olan nitelikte olmalıdır. Bayat ve çatlamış olan yumurtaları kullanmamalısınız. Kimileri yumurtayı kullanmadan önce yıkarken kimileri de tozu ile kullanmaktadır. Kesinlikle yumurta kabuklarını malzemenin içine koymadan kullanmalısınız.

Detaylı gibi gözükse de aslında oldukça pratik olan Kıbrıs Tatlısı'nı yapmanız için usta aşçı olmanıza gerek yoktur. Tavsiye ettiğimiz hususlara dikkat ederek yaptığınız her tatlı için mükemmel garantisi veriyoruz. Yemek yapmaya yeni başlayanlar ve yılların tecrübesine değişik sunumlar eklemek isteyenler için şimdi gelelim Kıbrıs Tatlısı malzemelerinden ve yapılış aşamasından bahsetmeye.

Kıbrıs Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (Aspir yağı)
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı Hindistan Cevizi
  • Bir paket kabartma tozu

Kreması için

  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 litre süt

Şerbeti için

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı su
  • Limon suyu
Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lezzetli ve yöresel bu tatlımızı hazırlamaya başlamadan önce şerbetimizi hazırlamalıyız. Derin bir tencerede su ve şekeri kaynatalım. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra birkaç damla limon suyunu tencereye ekleyelim. Bu işlemi yaparken özellikle kaynamasına 15 dakika kala yapmalıyız. Bu önlem şerbetin şekerlenmesini engelleyecektir. Şerbet kaynadığında vanilya ekleyerek ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.

Kaynayan şerbetimiz bir yanda soğurken ayrı bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kekimizin iyice kabarması açısından yumurtaların iyice çırpılması oldukça önemlidir. Kıvamını koyu beyaz ve köpüklü bir karışım elde ettiğinizde anlayabilirsiniz. İyice çırptığımız yumurta ve şeker karışımına sırayla sıvıyağ, galeta unu, kırılmış ceviz, Hindistan cevizi ve son olarak kabartma tozunu ekleyerek bir müddet daha çırpalım. Kek hamurlarında kabartma tozu eklendikten sonra çırpma işlemini kısa sürdürmeniz gerekmektedir. Zira kabartma tozu çok karışan kek hamurunda fazla kabarma gerçekleşmeyecektir. İsterseniz 2 çay kaşığı karbonat da ekleyerek kekin daha kabarmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm kek karışımımız tamamen homojen olunca 50 cm kalınlığında kare bir borcama dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Kek pişince fırından çıkarır çıkarmaz üzerine önceden hazırladığımız şerbeti dökelim ve kekin şerbeti iyice emmesi için bir müddet bekletelim. Bu esnada kekin şerbeti iyice çekerek yumuşaması için üzerini bir bezle örtmeniz kekin kurumaması için etkili olacaktır.

Pişen kekimizin ardından sıra geldi kremayı hazırlamaya. Kıbrıs Tatlısı Kreması'nı hazırlarken karışıma krem şanti hariç diğer süt, nişasta ve vanilyayı ekleyerek tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Ocağın altını kapatalım ve toz krem şantiyi ekleyerek karıştırıcı yardımıyla 5 dakika daha çırpalım.

Son olarak bu karışımı kekimizin üst kısmına dökelim. Üzerine Hindistan cevizini bol miktarda dökelim ve buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Yeterince dinlenmiş ve şerbetini çekmiş Kıbrıs Tatlısı'nı dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken misafirlerinizin arkanızdan övgüyle bahsetmesini memnuniyetle karşılamak olacaktır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 01:04:45
Kıbrıs Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıbrıs Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıbrıs Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024