Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göstermekte ise de neredeyse memleketimizin her yerinde halka tatlısı olarak bilinmektedir. Şimdi Kerhane tatlısının nasıl yapıldığına bakalım.

Kerhane Tatlısı Malzemeleri

  • 3 su bardağı su,
  • 100 gram tereyağı,
  • 2,5 su bardağı un,
  • 3 adet yumurta,
  • 2 yemek kaşığı irmik,
  • 1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 tutam tuz.

Şerbeti için

  • 4 su bardağı su,
  • 4-5 su bardağı şeker,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • 2 su bardağı kızartma yağı.

Kerhane Tatlısı Nasıl Yapılır?


Evvela şerbetini hazırlamak gerekir. Şerbeti İçin; ilkönce yeterli miktarda şeker ve su tencereye konur. Şeker, iyice eritilinceye kadar karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Sonra da şurubun kıvamına gelmesine yakın bir sürede limon suyu eklenir ve ocaktan alınır.

Daha sonra su ve tereyağı çelik tencereye alınır. Su, kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için iyice karıştırılır. Daha sonra, önceden elenmiş olan un, yavaş yavaş tencereye eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Akabinde yeterli miktarda tuz ve şeker eklenerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar hafif ateşte ve yaklaşık 8-10 dakika kavurulur.

Kavurma işi bitince, tencere ocaktan alınır.
Tahta kaşıkla sürekli yayılıp ve toplanıp; hamurun, kabuk bağlamadan soğuması sağlanır. Hamur ılımaya başlayınca, bu kez de yumurtalar birer birer kırılmaya başlanır. Daha sonra da irmik ve pirinç unu ya da tercihe göre nişasta eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar tahta kaşıkla ya da mikserle yoğurulur.

Hamur, kendini toplayınca, tırtıllı başlık takılmış bir krema pompasına doldurulur ve 10-12 santimetre uzunluğundaki şeritler halinde sıkılarak parçalara bölünür ve uçları birleştirilir. Kesilen tatlılar, soğuk yağa atılır ve ocak çok kısık ateşte kalacak şekilde açılır. Bu arada tatlılar ve tava, arada sallanarak tatlılar kızartılır. Kızaran tatlılar bekletilmeden hemen soğuk şuruba atılır. 5-6 dakika şerbetini çeken tatlılar, servis tabağına alınır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri; her kızartmadan sonra, yağın düzenli olarak her seferinde bir süre soğutulmasıdır. Aksi takdirde tatlıların içi kızarmayabilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 19:02:25
Kerhane Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kerhane Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kerhane Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

Kıvrım Tatlısı

Kıvrım tatlısı, hamur açmakla arası olmayan hanımlar için hazırlaması biraz zahmetli olmasına rağmen son derece lezzetli ve çıtır çıtır bir şerbetli tatlı çe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024