Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı çeşitleri mevcuttur. Hangi yöreye gitsek ve mutfak kültürüne baksak mutlaka ilgimizi çekecek bir tatlı çeşidi görebiliyoruz. Mersin mutfağının meşhur tatlılarının önde gideni dekerebiç tatlısıdır.
Bu tatlı, beyaz ve taze bir kaymağın içerisinde yatan ve fıstık içi ile dolu olan, irmikten yapılmış ve içli köfteyi andıran bir görünümü vardır. Malzemeleri arasında bulunan ve beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü sayesinde kerebiç tatlısı fazla rastlanmayan bir tada sahiptir. Şimdi kerebiç tatlısının tarifine geçelim.

Kerebiç Tatlısının Malzemeleri

  • İki adet yumurta
  • 100 gram eritilmiş margarin
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı pudraşekeri
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Alabildiği kadar un
  • İki su bardağı dolusu iri çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz
  • Tarçın

Çöven kreması için

  • İki adet çöven otu
  • Beş su bardağı pudra şekeri

Kerebiç Tatlısı Nasıl Yapılır?


Bir kabın içerisine bir çay bardağı pudra şekeri ve iki adet yumurtayı koyarak iyice çırpalım. Yumurtalar kar beyaz haline gelene kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta köpüklü kıvamını aldıktan sonra üzerine eritilmiş 100 gram margarini, bir çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı irmiği ve bir paket vanilyayı ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
Bir süre karıştırdıktan sonra kaba yarım kabartma tozunu ve alabildiği kadar hamuru yavaşça ilave edelim. Hamurumuzu iyice karıştırarak kulak memesinin yumuşaklığında bir kıvam elde edene kadar karıştıralım. Hamurumuz hazır hale geldikten sonra buzdolabına koyarak 10 dakika bekletelim. Bu arada bir kanın içerisine tarçını ve cevizi koyarak karıştıralım.

Hamurunuz hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar şeklinde koparalım ve önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısıyı 180 dereceye getirdiğimizde tepsiyi fırına verelim. Hamurumuz piştikten sonra fırından çıkaralım ve bir süre soğumasını bekleyelim. Kerebiç tatlımız soğuduktan sonra önceden hazırladığımız çöven kremasının içerisine atalım ve buzdolabına koyalım. Çöven otu bulup krema hazırlayamıyorsanız yerine krem şanti de kullanabilirsiniz. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kerebiç tatlısını servis edebilirsiniz.

Çöven kreması nasıl yapılır?

Kerebiç tatlısını yapmadan bir gün önce bu kremayı hazırlamalıyız. İki adet çöven otunu güzelce yıkayalım ve bir tencere içerisine koyalım ve tencereye dört bardak su ilave edelim. Çöven otumuzu bu suyun içerisinde bir gece bekletelim. Kerebiç tatlısının kremasını hazırlamak üzere sabah uyandığımızda tencerenin altını yakalım ve çöven otumuzu iki saat kaynatalım. Kaynama esnasında suyu azaldıkça ilave edebilirsiniz. Ardından suyunu süzelim. İki saat kaynadıktan sonra suyu sıcakken beş su bardağı dolusu pudra şekeri ilave ederek iyice eriyene kadar karıştıralım. Karışımımız biraz ılıdıktan sonra bir blenderle iyice köpürene kadar çırpalım. Kıvamı iyice koyulaşması gerekir. Koyulaştıktan sonra çöven köpüğümüz hazır demektir. Bu hazırladığımız krema içerisine kerebiç tatlılarını atalım ve üzerine tarçın serptikten sonra servis edebiliriz.
21.01.2024 16:14:47
Kerebiç Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kerebiç Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kerebiç Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kıvrım Tatlısı

Kıvrım tatlısı, hamur açmakla arası olmayan hanımlar için hazırlaması biraz zahmetli olmasına rağmen son derece lezzetli ve çıtır çıtır bir şerbetli tatlı çe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024