Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, çok eski bir tarihi olan ve Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan ve eski adının “Kirmasti “ olduğu meşhur bir tatlıdır. Üretilmeye başlandığı ilk dönemlerde küçük süthanelerde üretilirdir. Şu an Kemalpaşa'nın her yerinde ve tün lokantalarda bulmak mümkündür. Sadece bu yöreye ait olan Kemalpaşa tatlısı sadece Bursa ilimizde üretilmektedir.
Başka bir yerde bulamayacağınız için Bursa'ya, özellikle de Kemalpaşa'ya gelip de bu tatlıyı yemeden gidenler hayatlarında bir daha karşılaşamayacakları bir lezzeti kaçırmış olurlar. Türkiye'de sadece Kemalpaşa'da üretilen Kemalpaşa tatlısı 15 civarı tesiste ve günde ortalama 1 milyon adet civarı üretimi yapılmaktadır. Ramazan aylarında üretim iki katına çıkmaktadır. Tatlının içerisinde Kemalpaşa peyniri bulunmaktadır. İçerisinde peynir olduğu için taze yenmelidir. Bu nedenle günlük üretilir. İlçe dışına çıkacaksa peynir oranı düşük yapılır veya kurutulmuş tatlı kullanılır. Bu nedenle ilçeden yenilen lezzeti ilçe dışındaki Kemalpaşa tatlıları vermemektedir.

Kemalpaşa Tatlısının Malzemeleri


Kemalpaşa Tatlısı Hamuru için

  • 100 gram tereyağı
  • İki adet yumurta
  • Bir çay kaşığı karbonat
  • Bir çorba kaşığı Kemalpaşa'nın tuzsuz kelle peyniri (Şayet bunu bulamazsanız lor peyniri ile de yapabilirsiniz.)
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için

  • İki su bardağı su
  • İki su bardağı toz şeker
  • 8-10 damla limon
Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kemalpaşa tatlısını yaparken ilk olarak hamurunu hazırlayalım.
Yumurtayı, karbonatı, Kemalpaşa peynirini ve oda ısısında yumuşamış tereyağını bir çırpıcı ile karıştıralım. Unu bir elimizle yavaş yavaş ilave ederken diğer elimizle karıştırmaya devam edelim ve hafif sert bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip karıştıralım. Hamurumuz yumuşak olmayan ve de çok sert olmayan bir kıvama geldikten sonra dinlenmeye alalım ve 30 dakika boyunca dinlendirelim.

Hamur dinlendikten sonra fırının ısısını 170 dereceye getirelim ve hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar şeklinde kopararak altı yağlanmış tepsiye dizelim. Fırının ısısı 170 dereceye çıkınca tepsiyi fırına verelim ve hafif kızarana kadar pişirelim. Tatlının hamuru kurabiye gibi piştikten sonra şerbetini hazırlamaya geçelim.

İki su bardağı su, iki su bardağı şeker ve limonu bir tencereye koyalım ve ocağın altını açalım ve karışımı iyice karıştırarak kaynatalım. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan beş dakika sonra Kemalpaşa tatlılarımızı şerbetin içerisine atalım ve 15 dakika kadar kaynatalım. Kemalpaşa tatlıları iyice şerbetini çekip parlak bir görünüm aldıktan sonra şerbetten çıkaralım ve servis tabağına koyalım. Kemalpaşa tatlısını ilk yapıldığı anda az soğutup yediğiniz taktirde böyle lezzet olma diye hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.
19.01.2024 18:33:39
Kemalpaşa Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kemalpaşa Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kemalpaşa Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024