Katmer Tatlısı

Katmer tatlısı, Gaziantep şehrimizin mutfağına has oldukça lezzetli ve bir o kadar da meşhur bir tatlısıdır. Gaziantep'te tatlının ayrı bir yeri vardır. Gaziantep özellikle baklava tatlılarıyla meşhur bir şehrimizdir. Tüm Türkiye'ye Gaziantep'ten baklava sevkiyatı yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda katmer tatlısının da meşhur olmasıyla birlikte Gaziantep'ten birçok şehire katmer tatlısı sevkiyatı da yapılmaktadır.
Bu tatlı hem görünüş itibarı ile göze hitap ediyor hem de nefis lezzeti ile damaklarda unutulmaz lezzetler bırakıyor. Şimdi Gaziantep'e has katmer tatlısının tarifine geçelim.

Katmer Tatlısının Malzemeleri

  • İki tane yumurta
  • İki yemek kaşığı kakao
  • Yarım su bardağı süt
  • Dört su bardağı un
  • Yarım su bardağı tereyağı
  • Bir paket vanilya
  • Üç yemek kaşığı toz şeker
  • Bir paket kabartma tozu

Şerbeti için

  • İki su bardağı toz şeker
  • İki su bardağı su
  • Bir çay kaşığı limon

İçi için

  • Ceviz
  • Hindistan cevizi
Katmer Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak şerbeti hazırlamamız gerekiyor. Nedeni ise hamuru ılık olurken şerbetimiz soğuk olmalıdır. İki su bardağı toz şeker ve iki su bardağı suyu bir tencereye koyarak ocağın altını açalım. Şekerin erimesi için karıştırarak kaynatalım. Hafif kaynamaya başladıktan sonra bir çay kaşığı limon suyunu ilave edip beş dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım ve soğuması için serin bir yere bırakalım.

Şerbetimiz soğumaya başlarken bizde hamurumuzu hazırlayalım. İlk olarak yumurta, süt, eritilmiş tereyağı ve şekeri bir kaba koyarak mikser yardımıyla çırpalım. Karışım bembeyaz bir renk alıp köpürmeye başladıktan sonra kabartma tozu, vanilya ve unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Unu dökerken hamuru karıştırmaya devam edelim. Hamur kıvama geldikten sonra iki parçaya ayıralım ve bir parçasına iki yemek kaşığı kakao ilave ederek yoğuralım. Hamura kakaoyu iyice yedirdikten sonra kakao katılan ve katılmayan iki parçayı tekrar ikiye bölelim. Elimize iki tane kakaolu ve iki tane kakaosuz hamur olacak. Hepsini bir merdane ile açıyoruz ve kakaosuz hamurun üzerine açtığımız kakaolu hamuru koyuyoruz. Ardından meydana getirdiğimiz yuvarlak açılmış hamuru bıçakla enine ve boyuna kesip dört parçaya ayırdıktan sonra her parçayı ortasından bir defa kesip elmalı pastadaki gibi üçgen elde ediyoruz. Ortaya çıkan üçgenin içerisine ceviz koyup elmalı pasta dürer gibi dürüyoruz.

Katmer tatlısının hamur parçalarını aynı şekilde ceviz karıştırıp dürdükten sonra bir tepsinin içerisine iki kaşık yağ damlatalım ve hamurları yan yana dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarladıktan sonra ısının yükselmesini bekleyelim. Derece 180 olduktan tepsiyi fırına koyarak pişirelim. Tatlımız piştikten sonra fırını söndürerek kapağını açıp biraz beklettikten sonra tepsiyi dışarı çıkaralım. 10 dakika dinlendirdikten sonra soğumuş şerbeti tepsiye dökerek tatlımızın her tarafının şerbetlenmesini sağlayalım. 30 dakika bekledikten sonra üzerine Hindistan cevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz.
19.01.2024 13:51:28
Katmer Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Katmer Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Katmer Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024