Karakız Tatlısı

Karakız tatlısı, her bayanın misafirleri için özel olarak kullandığı ve klasikleşmiş bir tadıdır. İster çalışan olsun ister ev hanımı olsun; mutfağını seven herkesin küçücük bir vakit bulduğunda hemen yapıverdiği ve özellikle çay keyfinin yanında büyük bir keyifle tüketilen o lezzetlerden biridir karakız tatlısı.

Hem oldukça pratik hem de kolayca yapılabilen ve oldukça lezzetli bir tat olan karakız tatlısı, her yörede aynı keyifli anlara neden olur.
Uzun seneler boyunca her bir eve misafir geldiğinde anneler, hangi yemeği yapacaksa yapsın; mutlaka ilk önce karakız tatlısı yaparlar ve tabaklarda bu tatlı her zaman baş köşeyi mutlaka alır. Hem hafif hem çok yumuşak hem de kolay bulunan malzemelerden yapılan kekin tarifi; eminim ki birçoklarını şaşırtacaktır. Zira oldukça kolay bir tarifi vardır.

Karakız Tatlısı Malzemeleri

  • 4 adet yumurta,
  • 1 kâse toz şeker,
  • Bir buçuk su bardağı süt (Yoğurtla yapılan keklerden çok daha yumuşak olması için kullanılır)
  • 6 yemek kaşığı kakao,
  • Bir buçuk çay bardağı sıvı ayçiçeği ya da mısırözü yağı,
  • 1 tatlı kaşığı vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 2 ya da 2,5 kâse un.

Karakız Tatlısı Nasıl Yapılır?


Önce derin bir kabın içerisine 4 adet yumurta kırılır ve 1 kâse toz şeker de eklenerek yumurtalar köpürmeye, şekerler ise tamamen eriyinceye kadar çıpm işlemine başlanır. Sonra, kabın içine bir buçuk su bardağı süt de eklenerek karışım, beyaz kıvama gelinceye kadar karıştırılmaya devam edilir.
Daha sonra da bir buçuk çay bardağı sıvı yağ eklenir.

Çırpma işlemine, yağ eklendikten sonra yağların öteki karışımlarla tamamen iç içe geçerek gözle görülmeyecek hale gelinceye kadar devam ettirilir. Daha sonra içine birer tatlı kaşığı vanilya, yeteri kadar kabartma tozu ve 6 yemek kaşığı kakao eklenip tekrar çırpılmaya başlanır. Elde edilen karışımdan ortalama bir su bardağı kadar ayrılır.

Geriye kalan karışıma da 2 ya da 2,5 kâse un eklenerek iyice çırpılır ve 180 dereceye ayarlanmış olan fırında yaklaşık yarım saat ya da kırk beş dakika pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz sıcacık olan kekin üzerine, ayrılan karışım dökülüp, kaşık yardımıyla iyice çekmesi sağlanır. Soğuduktan sonra karakız keki artık servise hazırdır.

Afiyet olsun.
23.01.2024 04:07:08
Karakız Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karakız Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karakız Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024