Karakız Tatlısı
Karakız tatlısı, her bayanın misafirleri için özel olarak kullandığı ve klasikleşmiş bir tadıdır. İster çalışan olsun ister ev hanımı olsun; mutfağını seven herkesin küçücük bir vakit bulduğunda hemen yapıverdiği ve özellikle çay keyfinin yanında büyük bir keyifle tüketilen o lezzetlerden biridir karakız tatlısı.
Hem oldukça pratik hem de kolayca yapılabilen ve oldukça lezzetli bir tat olan karakız tatlısı, her yörede aynı keyifli anlara neden olur.
Uzun seneler boyunca her bir eve misafir geldiğinde anneler, hangi yemeği yapacaksa yapsın; mutlaka ilk önce karakız tatlısı yaparlar ve tabaklarda bu tatlı her zaman baş köşeyi mutlaka alır. Hem hafif hem çok yumuşak hem de kolay bulunan malzemelerden yapılan kekin tarifi; eminim ki birçoklarını şaşırtacaktır. Zira oldukça kolay bir tarifi vardır.
Karakız Tatlısı Malzemeleri- 4 adet yumurta,
- 1 kâse toz şeker,
- Bir buçuk su bardağı süt (Yoğurtla yapılan keklerden çok daha yumuşak olması için kullanılır)
- 6 yemek kaşığı kakao,
- Bir buçuk çay bardağı sıvı ayçiçeği ya da mısırözü yağı,
- 1 tatlı kaşığı vanilya,
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 2 ya da 2,5 kâse un.
Karakız Tatlısı Nasıl Yapılır?
Önce derin bir kabın içerisine 4 adet yumurta kırılır ve 1 kâse toz şeker de eklenerek yumurtalar köpürmeye, şekerler ise tamamen eriyinceye kadar çıpm işlemine başlanır. Sonra, kabın içine bir buçuk su bardağı süt de eklenerek karışım, beyaz kıvama gelinceye kadar karıştırılmaya devam edilir.
Daha sonra da bir buçuk çay bardağı sıvı yağ eklenir.
Çırpma işlemine, yağ eklendikten sonra yağların öteki karışımlarla tamamen iç içe geçerek gözle görülmeyecek hale gelinceye kadar devam ettirilir. Daha sonra içine birer tatlı kaşığı vanilya, yeteri kadar kabartma tozu ve 6 yemek kaşığı kakao eklenip tekrar çırpılmaya başlanır. Elde edilen karışımdan ortalama bir su bardağı kadar ayrılır.
Geriye kalan karışıma da 2 ya da 2,5 kâse un eklenerek iyice çırpılır ve 180 dereceye ayarlanmış olan fırında yaklaşık yarım saat ya da kırk beş dakika pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz sıcacık olan kekin üzerine, ayrılan karışım dökülüp, kaşık yardımıyla iyice çekmesi sağlanır. Soğuduktan sonra karakız keki artık servise hazırdır.
Afiyet olsun.
23.01.2024 04:07:08
Karakız Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|