Karagöz Tatlısı

Karagöz Tatlısı, görünüm itibariyle gözü andırması sebebiyle isimlendirilmiştir. Şerbetli olarak hazırlanan ve kıyır kıyır hamurunun arasında bol fındık bulunması ağzınızda dağılan o eşsiz lezzetin tiryakisi olmasına sebep olacaktır. Halk arasında çok yaygın olmayan bu tatlı çeşidi genelde Osmanlı mutfağı ile yemek menüsü düzenleyen restoranlarda daha çok görülmektedir.
Siz de misafirlerinize görülmemiş eşsi bir lezzet sunmak isterseniz Karagöz Tatlısı'nı yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Eğer rejim düşüncesindeyseniz Karagöz Tatlısı'nı yemek için listenizi düzenlemenizi de tavsiye ederiz. Zira şerbeti ve fındığıyla bol bol lezzet patlaması yaşatan bu tatlının da kalorisi oldukça fazladır. Karagöz Tatlısı yöresi tam olarak nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte halk arasında yaygınlaşması gereken nadide lezzetlerden biridir.

Karagöz Tatlısı malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır? Şimdi bu aşamalardan bahsedelim:

Karagöz Tatlısı Malzemeleri (6-8 Kişilik)

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 paket vanilya

Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır?


Tepside sıralı gözler görünümü veren bol şerbetli ve fındıklı Karagöz Tatlısı'nı yapmaya başlamadan önce şerbeti hazırlamanız gerekmektedir.
Tatlı hamurunun sıcak şerbetin soğuk olarak dökülmesi gereken bu tatlıda şerbeti hazırlamak için orta büyüklükte bir tencereye şeker ve su ekleyerek kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlamasına 10 dakika kala içine birkaç damla limon suyu sıkalım ve bir müddet daha kaynatarak ocağımızın altını kapatarak şerbeti soğumaya bırakalım.

Tencerenin içinde bekleterek bıraktığımız şerbet soğurken derin bir yoğurma kabında yumurta, yoğurt, pudra şekeri, sıvı yağ ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyerek karışımı alt üst ederek yoğurmaya başlayalım. Son olarak topaklanmaması için azar azar ilave ettiğimiz unu da ekleyerek ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edelim.

Hamuru bir müddet dinlendirdikten sonra portakal büyüklüğünde bir parça koparalım ve kakao ile fındık ekleyerek bir müddet daha eklenenler karışana kadar yoğurmaya devam edelim.

Şimdiki aşamada ise göz şeklini verebilmemiz için sade olarak yoğurduğumuz hamuru merdane yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım. Bir yandan da kakaolu hamuru rulo hâline getirelim ve sade hamurumuzun kenarına yerleştirelim. Bu işlemi yaparken kakaolu hamurun sade hamurun ortasında kalacak biçimde sarmaya özen göstererek fazla kalan parçaları keselim.

İçinde kakaolu hamurun olduğu dış kısmı sade olan hamurumuzu tırtıklı olmayan bir bıçak yardımıyla 1 parmak genişliğinde dilimleyelim ve aralıklı olarak tepsiye dizelim. Tepsiye dizdiğimizde hamurun göz şeklini almasına tanık olacaksınız. İşlemi biten hamurlarımızı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Hamur sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirelim ve tatlının şerbeti çekmesi için bir süre dinlendirelim. Ardından iri olarak çekilmiş fındıkları tatlımızın üzerine serperek servise hazır hale getirelim. Lezzetli sunumu sevdiklerinizle kolayca hazırlayarak paylaşabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 02:30:36
Karagöz Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karagöz Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karagöz Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024