Kalburabastı Tatlısı

Kalburabastı tatlısı hem yapımı kolay hem de gerçekten lezzetli bir tatlıdır. Fakat kalburabastı tatlısı yaparken malzemeleri iyi ayarlamak gerekiyor. Tariften biraz eksik veya fazlasını kullandığınız taktirde istediğiniz sonucu alamazsınız. Özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarımızı süsleyen bu tatlı çeşidi dini bayramlarda misafirlerimize ikram etmek için yapabileceğimiz basit ama bir o kadar da lezzetli bir tatlı çeşididir.
Her tatlının ve yemeğin bilinmesi gereken püf noktaları olduğu gibi bu tatlının da bilinmesi gereken yönleri vardır. Şimdi kalburabastı tatlısının tarifine geçelim.

Kalburabastı Tatlısının Püf Noktaları

  • Bu tatlıyı yaparken en fazla dikkat etmeniz gereken un miktarının ayarlanmasıdır. Yoğurduğunuz hamur elinize yapışmayacak orta sertlikte bir kıvamda olmalıdır.
  • Hamur kıvama gelene kadar yoğurulduktan sonra mutlaka 30 dakika kadar dinlendirmeniz gerekmektedir.
  • Hamuru fırından çıkardığınızda soğumasını beklemeden, ilk sıcağı çıkar çıkmaz yani 3-4 dakika sonra şerbeti üzerine dökün.

Kalburabastı Tatlısının Malzemeleri

  • Bir paket margarin
  • Bir paket karbonat
  • Bir çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • İki çorba kaşığı irmik
  • Bir çay bardağı oda sıcaklığında bekletilmiş yoğurt
  • İki çorba kaşığı fındık
  • Aldığı kadar un

Şerbet için malzemeler

  • Üç su bardağı su
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limon
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kalburabastı tatlımızı yaparken ilk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz.
Üç su bardağı şeker ile üç su bardağı suyu karıştırın ve içerisine çeyrek limonun suyunu sıkın. Bu karışımı bir tencere içerisine aktararak ocağa koyun ve kaynatın. Şekerin erimesi için kaynatma esnasında bir tahta kaşıkla karıştırın. Hafif kaynama noktasına geldikten sonra 5 dakika kaynatın ve ocağın altını söndürerek tencereyi indirin ve hazırladığınız şerbeti soğuması için serin bir yere bırakın.

Şerbetinizi soğumaya bırakınca siz hamurunuzu yapmaya başlayın. İçi derin olan bir kap içerisine oda sıcaklığındaki yoğurdu, zeytinyağını ve erittiğiniz tereyağını koyun ve mikser yardımıyla iyice çırpın. Ardından karbonatı ilave edin ve karbonatın üzerine limonu sıkın. Karbonat limanla birleşince tepkime verecek ve fokurdayacaktır. Ardından irmiği, toz fındığı ve unu yavaşça karıştırarak ilave edin ve 20 dakika boyunca yoğurun.

Kalburabastı tatlısının hamuru hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar halinde koparın ve evinizde kalbur varsa kalburun üzerine basın. Kalburunuz yoksa rendenin büyük tırtıklı olan kısmına basabilirsiniz. Kalbura bastığınız hamuru yavaşça elinizle kazıyarak alın fakat alırken kalbur izlerini bozmamaya dikkat edin. Her parçayı önceden yağladığınız tepsinin içerisine aralıklarla dizin ve fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısının yükselmesini bekleyin. Isı 180 dereceye vardığında tepsiyi fırına sürün ve fırının kapağını kapatın. Tepsiye yerleştirdiğiniz kalburabastı tatlınızın üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Dikkat edin hafif kızardıktan sonra hemen tepsiyi çıkarmalısınız. Çünkü hafif pembeleştikten sonra birden yanmaya başlar. Aradaki mesafe çok kısadır. Pişen tatlınızı fırından çıkardıktan ve 3-4 dakika geçip ilk sıcağını attıktan sonra şerbetini dökün ve soğumaya bırakın. Tatlınız şerbetini tamamen çektikten sonra servis edebilirsiniz. Servis edeceğiniz sırada üzerine kaymak koyabilirsiniz. Kaymak değişik ve güzel bir tat verecektir.
22.01.2024 01:27:05
Kalburabastı Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalburabastı Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalburabastı Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024