Kalbur Tatlısı

Kalbur Tatlısı, kimileri tarafından Kalburabastı Tatlısı olarak anılmaktadır. Şeklini hamur hazırlandıktan sonra rende ile bastırılarak almaktadır. Kalbur tatlısının hamurunu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri hamurun ele yapışmayacak orta sertlikte olarak yoğrulmasıdır. Tatlı hamur çeşitlerini hazırlarken istenilen sonuca ulaşmak için mutlaka hamuru hazırlayıp yarım saat kadar dinlendirmemiz gerekmektedir.
Şerbetli olarak hazırlanan bu tatlı çeşidinde hamurun ilk sıcaklığı çıktıktan hemen sonrasında şerbeti soğuk olarak dökmemiz gerektiğini bilmeliyiz.

Kalbur tatlısını yapmak oldukça kolay ve malzemeleri de kolay temin edilebilecek niteliktedir.

Kalbur Tatlısı Malzemeleri (1 tepsi İçin)

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket margarin
  • 2 yemek kaşığı toz fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket karbonat
  • Yarım limon
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • Birkaç limon suyu

Kalbur Tatlısı Nasıl Yapılır?


Şerbetli tatlılarda mutlaka şerbeti önceden kaynatarak soğumaya bırakmalısınız. Hamurun şerbeti iyice çekmesi için mutlaka dikkat etmelisiniz. Derin bir tencereye su ve şekeri ekleyerek kaynatmak için karıştıralım. İlk köpükler çıkmaya başlayınca birkaç damla limon suyu sıkarak kaynamasını sağlayalım.
Kaynayan şerbeti soğuması için bir kenara alalım.

Diğer bir tarafta derin bir karıştırma kabında yoğurt, zeytinyağı, erittiğimiz tereyağı ve margarini koyarak mikser yardımıyla yüksek ayarda çırpalım. Karışıma en son karbonat ve limonu da sıkarak karıştırmaya devam edelim. Burada limon ve karbonat birleşince fokurdama sesi çıkacaktır. Karışıma elekten geçirilen irmik, un ve toz fındığı da ilave ederek yaklaşık 15 dakika kadar hamuru yoğurmaya devam edelim. Tatlı hamurlarında sert ve vurarak yoğurma işlemi yapılması doğru değildir. Orta sertlikte kıvamı tutan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve evinizde varsa kalbura basarak şekillendirelim. Buradaki şekil için kalbur ve süzgeç bulunmuyorsa süzgeç yardımıyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Kalbur ya da rendenin büyük tarafına bastırarak şekillendirdiğimiz hamurların tırtıklarını bozmadan önceden her yeri yağlanmış fırın tepsisine dikkatlice yerleştirelim.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede hamurların üzerleri kızarana kadar pişirelim. İlk sıcaklıkları çıkan hamurlarımızın üzerine soğuk şerbeti dökelim ve iyice tatlının içine çekmesini bekledikten sonra servis edebiliriz.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 18:10:41
Kalbur Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalbur Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalbur Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024