Jöleli İrmik tatlısı, klasik tatlı malzemeleriyle yapılan fakat klasik tatlılardan çok farklı lezzet ve görünüme sahip olan değişik bir tatlı türüdür. Sizde değişikliklerden hoşlanıyorsanız ve klasik malzemeler olsun ekstra malzeme almayım ama her zamanki tatlıların dışında bir tatlı yapık çocuklarımı sevindireyim diye düşünüyorsanız aşağıda tarifini vereceğim
jöleli irmik tatlısı tam sizin aradığınız bir tatlı türüdür.
Üstelik
jöleli irmik tatlısında istediğiniz meyveyi kullanarak meyve tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Jöle sevmiyorsanız veya değişiklik olsun istiyorsanız meyve ve suyu ile pelte yapıp onu da kullanabilirsiniz. Lezzeti kendi damak tadınıza göre dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
- Bir kilo süt
- 10 yemek kaşığı irmik (Kaşığı tepeleme doldurmayın normal şekilde doldurun. Tepeleme doldurursanız irmik fazla geleceğinden sert olur)
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- Bir paket vanilya
- Bir yemek kaşığı tereyağı
- Bir adet portakal kabuğunun rendelenmiş hali
- Bir adet büyük şeftali
- Bir paket limonlu jöle (Limonlu olması şart değildir. İstediğiniz meyveli jöle kullanabilirsiniz. Fakat bu tarife şeftalinin yanında limon çok yakışıyor ve güzel bir aroma oluşturuyor. Limonlu jöle bulmak çok zordur. Fakat bulabilirseniz limonlu jöle kullanırsanız güzel olacaktır.
Jöleli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?
Sütü bir tencereye koyarak içerisine şekeri ekledikten sonra orta ısıdaki ocakta kaynatın.
Süt kaynadıktan sonra rendelenmiş portakal kabuğunu ve irmiği ilave edin. Hafif kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Karışımınız boza kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin ve boza kıvamı alınca ateşten alın. Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ve vanilyayı ilave edip tekrar karıştırın.
Kullanacağınız kalıbın içerisine yağlı kalıp döşedikten sonra karışımınızı kalıbın içerisine dökün. Yağlı kâğıt sermeniz kekinizi kalıptan çıkarmanız açısından faydalı olacaktır. Şayet borcam kullanmayı tercih ediyorsanız borcamı hafif ıslatın ve suyunu süzdükten sonra muhallebiyi borcama dökün.
Jöleli irmik tatlısının bu şekilde hazırladığınız muhallebisini buzdolabına koyarak bir müddet soğumasını bekleyin. Bu sırada şeftaliyi ince ince dilimleyin ve jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Muhallebiniz soğuduktan sonra şeftalileri üzerine dizin ve jölenin yarısını üzerine gezdirin. Jöleyi ekledikten sonra buzdolabın buzluğuna koyarak jölenin hafif donmasını sağlayın. Jölenin üzeri donduktan sonra buz dolaptan çıkarın ve geri kalan jöleyi ilave edin. Jöleyi iki defada koymamızın nedeni, tek seferde koyarsanız meyveler jöle içerisinde yüzer ve hoş görüntü oluşmaz. Jöleniz donduktan sonra jöleli irmik tatlınız servis edilmeye hazırdır.