Höşmerim Tatlısı, Balıkesir'in Havran ilçesine ait bir yöresel tatlıdır ve Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" isimli kitabında anlatılan bir lezzettir. Peynir Helvası olarak bilinen Höşmerim Tatlısı Orta Asya'dan göçler yoluyla Anadolu Yörüklerince uyarlanmış ve günümüze kadar ulaşmış hafif nitelikli bir tatlı çeşididir. İsminin tarihçesi ile ilgili rivayetlere göre de Osmanlı'daki yeni evli genç bir kadının ilk kez yaptığı bir tatlıyı "Hoş mu Erim?" diye eşine sorarak adının değişiklilere uğrayarak "Höşmerim" ya da "Hösmelim" diye anılmasından almıştır.
Havran İlçesi'nin simgesi olan bu lezzetli tatlıyı hazırlamak da oldukça kolaydır.
Höşmerim Tatlısı hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta irmikle tereyağını kavururken sürekli karıştırarak altını tutturmadan koyu ve altın sarısı bir renk almasını sağlamanızdır.
Höşmerim Tatlısı Malzemeleri (1 tepsi İçin)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
- Çeyrek miktarda margarin
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri ya da tuzsuz yağlı peynir
Üzeri için
Höşmerim Tatlısı Nasıl Yapılır?
Oda sıcaklığında beklettiğimiz margarini bir tencerede eritelim. Üzerine irmik ekleyerek yağ ile irmiği iyice harmanlayarak altın sarısı bir kıvam elde edinceye kadar kavuralım. Başka bir küçük tencerede şeker, süt ve su ilave ederek kaynatalım.
İyice kaynayan sıvı karışımı kavrulan irmiğin üzerine dökelim. Bir yandan da dil peynirini rendenin büyük kısmıyla rendeleyerek tatlımıza ekleyelim. Tüm bu karışımı peynirler tamamen eriyinceye kadar alt üst edecek şekilde pişirelim.
İlk sıcaklığı çıkan Höşmerim tatlımızı tabaklara alarak dilerseniz küçük bir kâseye koyarak güzel bir şekil verelim ve üzerini kabuksuz bademler ile süsleyerek servis edelim. Bu yöresel lezzeti denediğinize pişman olmayacağınıza garanti veriyoruz.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 06:03:59
Höşmerim Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek
Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle