Helva Tatlısı

Helva tatlısı, Şeker, yağ, un veya irmikle yapılan bir çeşit tatlıdır. Helva tatlısı geleneksel tatlılardan olup Türk mutfağında irmik helvası ve un helvası olarak yapılmaktadır. Özellikle kandil gecelerinde ve ölen kişilerin ardından yapılması geleneklerimizdendir. Helvanın tereyağlısı daha çok tercih edilenlerdendir.

Helva yaparken değişik türde malzeme kullanılarak farklı helva çeşitleri yapılabilir.
Mesela leblebi tozuyla yapılan helva veya mısır unu helvası gibi değişik türde helvalar yapılabilir. Tabi ki helva tatlısı yapımında helvanın tarifi kadar helvanın yapılış şekli de önemlidir. Yani helvanın önemli püf noktaları vardır.

Helva Yapmanın Püf Noktaları

  • Helva yaparken derin, geniş ve kalın tabanlı bir tencere kullanılmalı ve mutlaka helvayı karıştırmak için bir tahta kaşık kullanılmalıdır.
  • Helvayı pişirirken kısık ateşte ve yavaş yavaş karıştırmalısınız.
  • Helvayı kavurmak için mutlaka tereyağını tercih etmelisiniz. İyice kavurduktan sonra bir miktar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu helvanın parlak olmasını sağlar.
  • Helvaya yarı su yarı süt eklemek helvanın tadını daha da lezzetli hale getirecektir.
  • Helvayı kavururken içine isteğe göre fındık, ceviz veya fıstık gibi farklı malzemeler koyabilirsiniz.
  • Helvayı servis etmeden önce yaklaşık bir 10-15 dakika kadar dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.

İrmik Helvası


Gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Helva Tatlısı Üzeri için
  • Muz, ceviz, sarelle
Helva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencerenin içinde irmik, tereyağı ve sıvı yağı koyup, irmiğin rengi koyulaşana kadar kavurun.
Daha sonra üzerine şekeri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Su ve sütü de ekleyip kavurmaya devam edin. Suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikten sonra üzerine zevkinize uygun olarak ceviz, muz veya sarelle ile süsleyin. Helva tatlısını yaparken başka malzemeler de kullanarak daha farklı tarifler yapabilirsiniz.

Mısır Unu Helvası

Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 100 gram tereyağı
Şerbeti için
  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
Helva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Önce bir tencerede şerbeti hazırlayın. Geniş ve derin bir teflon tencerede ise tereyağını eritin. Sonra mısır ununu ekleyip yaklaşık 20 dakika kadar kavurup karıştıralım. Kavurduktan sonra ocağı kısıp, üzerine daha önce hazırlamış olduğunuz şerbeti dökün. Helvanın şerbeti iyice çekmesi için biraz bekletin. Helva şerbeti emdikten sonra servis yapabilirsiniz.
23.01.2024 03:53:20
Helva Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Helva Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Helva Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024