Hanım Göbeği Tatlısı

Hanım göbeği tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze gelen lezzetli bir tatlı çeşididir. İsminin kadınları rahatsız eden bir isim olduğu düşünülerek zaman zaman değiştirilmeye çalışılsa da halk arasında bu isimden vazgeçilmemiştir.
Bu tatlının Osmanlı mutfağındaki yapılışı biraz daha farklıymış. İrmiği kavurduktan sonra küllü su ve yumurta ile yoğurarak şekillendirirler ve piştikten sonra şerbete atarlarmış. Her yemeğin püf noktası olduğu gibi kadın göbeği tatlısının da püf noktası vardır. Bu tatlıyı yaparken yumurtayı hamur soğuduktan sonra kırın. Böyle yapmazsanız yerken yumurta kokusunu hissedersiniz. Hamuru da fazla bekletmemeye özen gösterin. Hamurunuz fazla kabarmayacağı için şekil vereceğiniz zaman fazla açmayınız. Yağınız çok kızgın olmalı ve hamurlar kızardıktan sonra bekletmeden şerbete atın.

Hanım Göbeği Tatlısının Malzemeleri

  • 2.5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 4 tane yumurta
  • Bir miktar tuz
  • 250 gram margarin

Kızartmak için

  • 2 su bardağı sıvı yağ

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Bir çorba kaşığı limon suyu
Üzerini süslemek için
  • Antep fıstığı ve Hindistan cevizi
Hanım Göbeği Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbeti hazırlayalım. Bir tencereni içerisine su ve şekeri koyarak ocağın altını açalım.
Şerbetimiz birkaç defa taştıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve birkaç dakika sonra ocaktan alalım. Şerbet hazır hale geldikten sonra soğuk bir yerde soğuması için bekletelim.

Hamur için bir tencereye üç su bardağı su koyalım. Üzerine bir miktar tuz ve yağ ekledikten sonra ocağın üzerine alalım ve kaynatalım. Su kaynamaya başlayınca unu yavaş yavaş ekleyerek karıştıralım. Karıştırma işlemini hızlı yapmamız gerekiyor. Yavaş yaparsak un topaklanabilir. Un tamamen suyu çektikten sonra ocaktan alalım ve soğuması için daha geniş bir kaba boşaltarak karıştırmaya devam edelim.

Hamur soğumaya başlarken kızartma tavamızı çıkaralım ve üzerine yağı dökerek altını açalım. Hamur soğuduktan sonra dört tane yumurta kıralım ve iyice yoğurarak yedirelim. Hazır olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım ve tam orta noktasına hafifçe bastırarak gamze koyalım. Bu şekilde hazırlanan hamurları kızartma tavasına atarak kızartalım. Kızaran hamurları soğuk şerbet içerisine bırakarak beş dakika bekletelim ve çıkarıp servis tabağına koyalım.
19.01.2024 14:56:17
Hanım Göbeği Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hanım Göbeği Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hanım Göbeği Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024