Hamur Tatlıları

Hamur tatlıları, Hamur tatlıları büyük küçük herkesin beğenerek tükettiği tatlı çeşitleri arasındadır. Sütlü tatlılara nazaran daha ağır olsa da bir o kadar lezzetlidir. Bayramlarda misafirlere ikram etmek için ya da akşam yemeklerinden sonra servis edilebilecek birbirinden güzel hamur tatlıları nasıl hazırlanıyor? Gelin hep beraber hazırlayalım.

Ay Tatlısı


Ay Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tane yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • Alabildiği kadar un

Arası için

  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
Üzeri için
  • 150 gram tereyağı
Şerbeti için
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
Ay Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabının içine sıvıyağ, yoğurt, yumurta, su ve sirke ilave edilerek çırpılır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra kabartma tozu ve un eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 16 parçaya ayrılarak dinlenmeye bırakılır.

Uygun bir tencerenin içine 3,5 su bardağı ve toz şeker eklenerek 20 dakika kadar kaynatılır. Şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce limon suyu eklenir. Parçalara ayrılan hamurlar aralarına nişasta serpiştirilerek ufak ufak açılır. Sekiz kat üst üste alınarak mümkün olduğunca büyük açılır.
Açılan hamurun arasına ceviz içi serpiştirilerek oklavaya sarılarak rulo şeklinde gevşek katlanır. Oklava hamurdan çıkartılarak bir fincan yardımı ile ay şeklinde katlanır. İkinci grup hamur da aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan hamurlar fırın kabına sıralanır. Tereyağı eritilerek hamurların üzerine gezdirilir. Fırın 190 derecede ısıtılarak tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişen hamurların üzerine soğumuş şerbet dökülür. Tatlılar şerbetini çektikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 3 su bardağı un
  • Yarım yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Alabildiği kadar un
Şerbeti için
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
Kızartmak için
  • Yeteri kadar sıvıyağ
Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma tatlısı için ilk olarak şerbeti hazırlayın. Uygun bir tencereye toz şeker ve su ilave edilerek kaynatılır. Şerbet ocaktan alınmadan limon suyu eklenerek birkaç dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak soğuması sağlanır. Hamuru için, karıştırma kabına maya, 1 çay bardağı ılık su, şeker, su ve tuz eklenerek karıştırılır. Tüm malzeme karıştıktan sonra un yavaş yavaş eklenir. Hamur bulamaç kıvamı alıncaya kadar karıştırılır. Kıvamı eğer koyu olursa bir miktar su ile kıvamı açılabilir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile sarılarak 20 dakika dinlendirilir.

Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Tatlı kaşığı sıvıyağa batırılarak hamurdan parçalar alınır ve kızgın yağda kızartılır. Kızaran hamurlar yağdan alınarak soğuyan şerbete atılır. Hamurlar şerbette birkaç saniye bekletilerek servis tabağına alınır. Lokma tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Karagöz Tatlısı

Karagöz Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un
Şerbeti için
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır?

Karagöz tatlısı için ilk olarak şerbeti kaynatarak soğumaya bırakılır. Hamurunu hazırlamak için, karıştırma kabına oda sıcaklığında erimiş margarin, şeker, yumurta ve yoğurdu ilave edilerek karıştırılır. Ardında vanilya, kabartma tozu ve biraz un ekleyerek karıştırılır. Hamur henüz kıvam almadan 4/1'in ayrılır. Çok kısmına geri kalan unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Diğer parçaya kakao ilave ederek yoğurun. Sade hamuru dikdörtgen şekilde el ile açılır. Kakaolu hamur sade hamurun boyuna ulaşana kadar rulo şekline getirilir. Sade hamurun kenarına rulo hamur yerleştirilerek sarılır. Hamur 1 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. 1 saat sonra hamur 1 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen hamur yuvarlanarak fırın kabına dizilir. 180 derecelik fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığını atana kadar beklenir. Ardından hamurların üzerine eşit şekilde şerbet dökülür. Karagöz tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:14:53
Hamur Tatlıları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hamur Tatlıları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hamur Tatlıları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024