Gül Tatlısı

Gül tatlısı, bu tatlıyı bayramlarda yaptığınızda oldukça hora geçen ve beğenilen farklı bir tatlı olacaktır. Bu tatlının hazırlanışında katlama şekli ve hamuru farklı olduğundan, yerken daha gevrek ve lezzetli olduğunu fark edebilirsiniz. İsterseniz aynı hamurdan şekerpare ve kalbura bastı bile hazırlayabilirsiniz. Bu tatlılar içinde uygun bir hamurdur.
Hamurun içinde toz şeker kullanılmamaktadır. Buna dikkat edin. Ayrıca tatlıyı şerbetledikten sonra ya da şerbetlemeden saklama kabının içine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sizin için büyük kolaylık olacaktır. Acil durumlarda tatlınızı hemen servise hazır hale getirebilirsiniz. Dilerseniz gül tatlısını hep birlikte hazırlamaya başlayalım.

Gül tatlısı için gerekli malzemeler

  • 125 gram tereyağı ya da margarin (Yarım paket)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 fiske tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar elenmiş un
  • Hamurun içine ceviz ya da fındık

Şerbet malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Gül tatlısı nasıl yapılır?


Tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce şerbetini pişirerek soğumasını sağlayalım. Bu yüzden bir tencerenin içine malzemeleri koyarak, ocakta kaynatalım. Bunu kaynadıktan sonra yaklaşık 25 dakika daha kısık ateşte tutun. Daha sonra soğuması için kenara kaldırın.

Şimdi yoğurma kabının içine oda sıcaklığında olan tereyağını ya da margarini, zeytinyağını koyarak, mikser yardımıyla çırpın. İçine sütü ilave ederek çırpmaya devam edin. Sonra irmik, kabartma tozu, tuz, vanilya ve en son olarak unu ilave ederek elinizle yoğurmaya başlayın. Unu yavaş ilave ederseniz, kulak memesi yumuşaklığında olan hamuru daha kolay elde edebilirsiniz. Hamurdan kopardığınız yaklaşık 2 tane ceviz büyüklüğündeki parçayı, bir poşetin arasına yerleştirin. Böyle yaparsanız hamurun kenarları kırılmadığından, daha kolay şekil alacaktır. Bunu fincan tabağı büyüklüğünde merdaneyle açın. Kalıpla ya da tabağıyla hamurun üzerinden yuvarlak bir şekil hazırlayın. İsterseniz kenarı bıçakla kesebilirsiniz. Hamurun orta kısmına dokunmadan, kenarlarına 4 tane kesik atın.

Hamurun ortasına ceviz ya da fındık yerleştirin. Poşet sayesinde hamurun önce bir kenarını cevizin üzerine kapatın. Yalnız ceviz görünecek şekilde kapatmalısınız. Şimdi sırayla kalan kenarları sanki gül şekli gibi birbirinin üzerine kapatın. Hamurun kenarlarını hafif bastırın. Çünkü kabardığında, hamurun şekli bozulmasın. Bu arada fırın tepsisini hafifçe yağlayın ya da içine yağlı kâğıt serin. Hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı sıralayın. Bu arada fırınınızı 190 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Hamurların hepsi bitince, tepsiyi fırına koyun. Lezzetli bir gül tatlısı yemek istiyorsanız, hamurların iyi kızarmasına dikkat ediniz. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine, soğuk şerbeti dökün. Yaklaşık olarak 4-5 saat dinlendirdiğiniz gül tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Gevrek tadıyla herkesin beğenisini kazanacağı tatlınızı sevdikleriniz beğenecektir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 21:39:47
Gül Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gül Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gül Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli...
Devamını Oku

Kerane Tatlısı

Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyy...
Devamını Oku

Kolay Tatlı Tarifleri

Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif...
Devamını Oku

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek ...
Devamını Oku

Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir ...
Devamını Oku

Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep...
Devamını Oku

Yunan Tatlısı

Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidi...
Devamını Oku

Eti Puf Tatlısı

Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan...
Devamını Oku

Bağdat Tatlısı

Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirler...
Devamını Oku

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıla...
Devamını Oku

Pudingli Tatlılar

Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafir...
Devamını Oku

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti ...
Devamını Oku

Tatlı Tarifleri

Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça fazla...
Devamını Oku

Atom Tatlısı

Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlılarından...
Devamını Oku

Lök Tatlısı

Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elâzığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edilen tatlıla...
Devamını Oku

Bisküvili Sütlü Tatlılar

Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapıla...
Devamını Oku

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. Özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıklar göste...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan ...
Devamını Oku

Padişah Tatlısı

Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulunan bir...
Devamını Oku

Kerebiç Tatlısı

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özelliklebayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı ç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024