Fransız Tatlıları
Fransız tatlıları, en az Fransız yemekleri kadar geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. Fransızlar dünya kültürüne pek çok tatlı çeşidi armağan etmişlerdir. Herkesin Fransa'ya giderek bu tatlıları tadacak hali yok tabi ki. Sadece birazcık emekle dünyada ünlü Fransız tatlılarının keyfini kendi evinizde yaşayabilirsiniz. Fransızların en fazla üzerinde durdukları tatlı çeşidi “post de creme” adındaki dünyaca ünlü tatlıdır.
Dünyanın tanıdığı bu lezzeti nedense Türkiye pek tanımıyor. Şimdi bu meşhur Fransız tatlısının yapılış şekline bakalım.
Post de Creme Tatlısının Malzemeleri- 160 gram çikolata
- Krema
- 2/3 bardak süt
- 2/3 bardak toz şeker
- Bir doğal vanilya çubuğu
- 6 büyük yumurta sarısı
Post de Creme Tatlısı Nasıl Yapılır?
Cremanın Yapılışı: Fransız tatlısının ana maddesitaze kremayı, sütü ve şekeri bir tencere içerisine koyun ve karıştırın. Vanilyayı ortadan uzunlamasına keserek üç yüzeydeki vanilya posasını bıçakla sıyırarak alın ve posayla çubuğu beraberce tencereye atın. Orta ateşte hafif kaynama noktasına getirene kadar karıştırın ve şekeri eritin. Kaynatmadan ocaktan alın ve bir saat dinlenmek üzere beklemeye alın. Bir saat geçtikten sonra bu karışımı tekrar ocağa koyun ve ısıtın. Yumurtanın sarısını bir kâsede iyice çırpın ve crema karışımının içerisine atın. Ardından karışımı çok ince deliği olan süzgeçten geçirerek karışımı derin bir kaba aktarın.
Meşhur Fransız tatlınız için fırınınızı öncelikle 150 derecede ısıtın. Derin bir kap içerisine 8 adet minik sufle kabını yerleştirin. Sufle kabınız yoksa Türk kahvesi fincanı koyabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz karışımdan bir kaşıkla sufle kaplarının 2/3'ü dolacak şekilde hepsini doldurun. Yüzeyde oluşan kabarcıkları bir kürdan yardımıyla patlatın ki piştikten sonra yüzeyi düzgün olsun. Her sufle kabının üzerini streç filmle kapatın. Fırınınızın orta gözüne bir fırın tepsisi koyarak bu hazırladığınız derin kabı tepsinin içerisine oturtun ve pişirme tepsisi içerisine kabın yarı seviyesine gelecek kadar kaynar su doldurun. 50 dakika pişirdikten sonra fırının kapağını açın ve bir tanesini elinizle alıp hafif sallayın. Donuk jöle gibi hafif sallanıyorsa pişmiş demektir. Fırın tepsisindeki tüm kapları sudan çıkararak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve sekiz saat buzdolabında kaldıktan sonra servis edebilirsiniz.
Fransız Tatlıları İçin Farklı Lezzetler- Çikolatalı post de creme: %50'nin üzerinde kakao içeren bittersweet çikolatayı oldukça küçük parçacıklar şeklinde kesin. Post de creme tarifindeki kremalı karışımı ikinci defa ısıtırken çikolataları da ilave ederek ısıtın. Bu sırada çikolataların erimiş olmasına dikkat edin. Bundan sonraki aşamalar yukarıdaki tarife sadık kalınarak yapılır. Fransız tatlılarının bir özelliği de aynı tatlının farklı tatlarının yapılışıdır.
- Çikolatalı post de creme: Yukarıdaki post de creme tarifini aynı şekilde uygulayın. Buna ek olarak vanilya çubuğunu ilave ettiğiniz zamanda 10 adet tarçın çubuğunu da ekledikten sonra bir saat demlemeye bırakın. Demlendikten sonra tarçın çubuğunu çıkarıp atarak geri kalan kısımda tarife uyun.
- Naneli post de creme: Tarifi aynı şekilde uygularken karışıma vanilya çubukları ilave ettiğiniz zamanda bir avuç yıkanıp kurulanmış nane yaprağı ile karıştırın. Bir saat demlendikten sonra yukarıdaki tarife göre devam edin.
21.01.2024 11:10:13
Fransız Tatlıları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|