- Fıstık
- Kaymak (Ya da tercihe bağlı olarak krem şanti)
Fırında Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?
Ayvaları soymaya başlamadan önce bir kaba su doldurarak kabuklarını soyduğunuz ayvaları su dolu kaba koymanızı tavsiye ederiz. Böylece ayvaların kararmasını önlemiş olursunuz. Çekirdeklerini ayıklayarak kabuklarını soyduğunuz ayvaları su dolu kaba alalım.
Bereketli olan ayvanın kabuklarını da geniş bir tencerenin altına döşeyelim ve ayvaların kesilmiş kısımları üstte kalacak şekilde tencereye yerleştirelim. Yerleştirdiğiniz her bir ayvanın kesik kısımlarına birer ayvaya birer toz şekeri olacak şekilde şekeri ilave edelim. Kızarık bir ayva elde edebilmek için de ayva çekirdeklerini ayvaların üzerine ekleyelim.
Tencerede ayvaların yarısına gelecek şekilde su ilave edelim ve orta ateşte kaynamaya bırakalım. Bir taşım kaynayınca ocağın altını kısalım ve ayvalar reçel kıvamına gelene denk pişirelim. Ayva tatlısını fırında iyice pişirme aşaması içinse tencerenin dibinde kalan suyu tepsiye ekleyerek ayvaları tepsiye dizelim.
Oldukça vitamin deposu olan fırında ayva tatlısı harcını hazırlamak içinse yine kararmaması için kabuklarını soyup kapta beklettiğiniz elmaları rendeleyelim. Üzerine şeker ilave ederek elmalar suyunu iyice salana kadar bir süre pişirelim. Karışıma tarçın ceviz ve kuş üzümünü de ekleyerek bir müddet karışımı harman ettikten sonra ocaktan alalım. Daha önceden tepsiye dizdiğiniz ayvaların göbeklerine elma harcını ekleyelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede ayvalar üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirelim. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alarak ister kaymak ile ister krem şanti ile süsleyerek ikram edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.